Кола смаза кон в центъра на Самоков. Деца го заведоха пред полицията

Пишат ни…

Драга редакция на сайта “Самоков инфо”,

Искам да споделя с това писмо видяното от мен във вторник – 22-ри март, около 13 часа. Пред Музея, в центъра на Самоков, пресичаше улицата кон. Една кола буквално го смаза, прегази му крака и изобщо не спря. Конят тръгна по улицата към Сарафската къща – обезумял от ужас и страх, целят в кръв, улицата след него потъна в локви кръв. Докато се чудех какво да правя и го следвах, конят стигна до улицата срещу Сарафската къща. Момчета, на около 13-14 години, го хванаха за юздите, галеха го, говореха му и се опитваха да го успокоят. Ноздрите на коня се разтваряха, ужасът беше огромен, цялото животно трепереше от кошмара. На помощ на децата – българчета и циганчета, дойде един жител на Седми квартал. Всички се чудехме какво трябва да се направи. Решихме да заведем коня в полицията. Оттам – насетне не се знае участта на животното. Един друг минувач сподели мнението си, че трябва да се обадим на ветеринар, за да бъде убит по хуманен начин конят, а не да го застрелят. Нямахме време да търсим ветеринар, конят все повече отпадаше, а кръвта течеше под него.

По-късно, след като се посвестих от кошмарната гледка, попитах собственици на фирми за коне какво трябва да се направи в подобни случаи, кой е виновен?!

Конете, според Закона, трябвало да се водят на регистър в Общината. Собствениците им носели отговорност за тях и нямали право да ги оставят без надзор. Още повече в центъра на града. Според собственик на фирма за коне, премазаният от колата кон е на цигани, които в повечето случаи не се грижат добре за конете.

“Малтретирането на коне е често. Нищо не може да се направи. Общината не може да управлява този процес, не може да принуди конярите да си ги регистрират, защото те нямат пари. Поредният дяволски порочен кръг. В тази сфера се правят някакви крачки по европейски стандарт, но сме далеч от Законодателството на ЕС” – сподели запознат с темата.

По пътя Самоков – София е пълно с прегазени животни – кучета, котки, таралежи…

Марина Асенова