Кой написа „Тих бял Дунав се вълнува“

На 24.05.1934 г. издъхва Иван Караджов, български революционер и общественик.
Всеки българин знае песента „Тих бял Дунав се вълнува”. Но колко от нас знаят – кой е написал музиката за нея? Защо не го знаем и почитаме? 
Заслужава си да знаем за него – за Иван Караджов!
Роден е през 1875 год. в горноджумайското село Лешко, тогава в Османската империя.

Със стипендия на Българската екзархия е изпратен да учи в българското класно училище в Цариград. В 1895 год. завършва Солунската българска мъжка гимназия и още в нея се присъединява към ВМОРО. След завършването става учител в Горна Джумая по нотно пеене, после в Скопското българско педагогическо училище (1895 – 1898).

След това е назначен като учител по пеене в Солунската българска мъжка гимназия.
По време на Илинденско-Преображенското въстание е в затвора. След освобождаването му, в периода 1905-1907 година учителства в Серското българско педагогическо училище и същевременно е окръжен ръководител на ВМОРО. Заподозрян от властите, бяга в България и учителства в Пазарджик и Дупница.
След Младотурската революция в 1908 година отново става български учител в Солун.
В 1909 година композира музиката на песента „Тих бял Дунав се вълнува“, заради което е преследван от властите и наказан.
През Балканската война Караджов е доброволец в Македоно-одринското опълчение на Българската армия.
От 1913 год. е учител в Горна Джумая.
През септември 1915 година младши подофицер Караджов завежда разузнавателен пункт №3 в Горна Джумая на Единадесета пехотна македонска дивизия.
При започването на Първата световна война навлиза в Македония и организира разузнавателна чета. По-късно е началник на разузнавателния пункт във Велес.
След войната до 1930 година отново преподава пеене в Горна Джумая. Включва се във въстановената от Тодор Александров ВМРО и е пунктов началник на организацията в Горна Джумая.
Преследван е от правителството на Александър Стамболийски, което прави опит да го убие.
Караджов участва в потушаването на Септемврийския бунт в Пиринска Македония в 1923 год. През юли 1928 година на Седмия конгрес на ВМРО е избран за член на ЦК заедно с Иван Михайлов и Страхил Развигоров. При разцеплението след убийството на Александър Протогеров е на страната на крилото на Иван Михайлов.

Източник: Онгъл