Кой е новият здравен министър

Директорът на УМБАЛ „Александровска“ проф. Костадин Ангелов бе предложен за нов здравен министър, съобщи премиерът Бойко Борисов, който представи промените в кабинета и така даде заявка за довършване на мандата.

Проф. Ангелов ще замени Кирил Ананиев, който остава в правителството. Той се връща във финансовото министерство. , което на практика е повишение.

Хирург е по специалност, в момента той е трети мандат начело на най-старата болница у нас – „Александровска“ и кандидат за ректор на МУ-София, но номинацията му ще трябва да бъде анулирана. Временно директор на УМБАЛ „Александровска“ вероятно ще е заместникът на проф. Ангелов и един от лекарите от първа линия в битката с COVID-19 – проф. Димитър Буланов.

Проф. Ангелов  е магистър по медицина, и магистър по обществено здраве и здравен мениджмънт, Медицински университет – София. Има още магистратура по финанси от УНСС. Специалист е по „Хирургия”, хирургична онкология, хепатобилиарна и панкреатична хирургия. Кариерата си започва през 2004 г. в спешното отделение на УМБАЛ „Св. Анна“. От 2006 г. и към момента е хирург в Клиниката по хирургия, УМБАЛ „Александровска” – София. Член е на УС на Асоциацията на Университетските болници за активно лечение в България, на Академичния съвет и Факултетния съвет на Медицински факултет в МУ-София, където е и преподавател. Съветник е в Комисията по здравеопазване към Народното събрание и главен координатор на Експертния съвет по „Хирургия” към Министерство на здравеопазването. Владее английски и руски език, ползва работно френски език.