Кметът на Свищов влиза като доброволец в COVID отделение

Взел решението след призива на здравния министър

Кметът на Свищов Генчо Генчев влиза като доброволец в COVID отделението на общинската болница „Д-р Димитър Павлович“.

„В тези тревожни моменти моята роля е да давам най-вече психологическа и логистическа помощ на хората, които в продължение на седмици не излизат от отделението, в което се лекуват заразените с COVID-19, чийто брой се увеличава, а натоварването на персонала е изключително голямо“, каза кметът пред БТА.

Той е взел решението след призива на здравния министър хората от администрацията да съблекат костюмите и да влязат в лечебните заведения, за да помагат на лекарите и медицинския персонал на първа линия.

Генчев уточни, че в момента в отделението се лекуват 9 души, един пациент в критично състояние е транспортиран в Областната болница във Велико Търново, а още трима с изразена симптоматика очакват резултатите от лабораторните тестове.

Болницата има сключен договор с изявен лекар инфекционист, който консултира екипа на отделението. Предстои да бъде разкрито още едно COVID отделение с 15 легла.

За оборудването му е обявена дарителска сметка, уточни Генчев и благодари на всички, които към момента са предоставили материална и финансова помощ. Той подчерта, че болницата изпитва недостиг от лекари, медицински сестри и санитари, като припомни, че продължава набирането на доброволци.