Кметът на Райово, Васов, посрещна проверяващи от куп институции

IMG_0311IMG_0301IMG_0303Някога – стопански двор, днес бунище за скрап и пластмаса

Завчера кметът на село Райово, Васил Васов, посрещна проверяващи от няколко институции. Те провериха няколко обекти, които се свързват с името му.
Васил Васов, преди месеци, пред репортер на “Самоков инфо” и в. “Вяра” заяви: “Всичко е законно. Ще дам на съд хората, които ме обвиняват, не се шегувам – знам и други методи!”– каза Васов, когато посетихме обектите му.
Завчера проверяващите отказаха подробности на медиите. В Дирекция на полицията, НАП, РДГ и РИОСВ са получени сигналите обаче и са започнали надлежни проверки. Те касаят пункт за скрап и пункт за пластмаса. Проверява се за наличие на документи за автомобилите, дали има автомобили, обект на престъпление, проверява се как действат пунктовете, дали са законосъобразни, дали има замърсяване от автомобилите. Проверките касаят пряко пунктовете, няма да се проверява кметството – научи репортер на “Самоков инфо”.
Сигналите бяха подадени до институциите преди няколко месеца. В сигналите се искаше проверка по данни за убити сърна и куче, стоварени в двора на бившото ТКЗСIMG_0300IMG_0304 незаконни трупи, за разфасоване на возила и изтичане на отрови в почвата на населеното място. Сигналите са подадени до Главния прокурор Сотир Цацаров, до Директора на Национална служба “Полиция” при МВР, до Директора на РИОСВ – София, до Директора на НАП, до в. “Вяра” и до сайта “Самоков инфо”.

Жител на село Райово пише в жалба до РИОСВ, че има имоти в двора на ТКЗС и в близост до тях работи пункт за изкупуване и обработка на пластмаса, който замърсява околността. Според написаното в сигналите площадките за стари МПС-та са нелицензирани, на тях се разфасоват возила и околната среда се замърсява с масла и антифриз. Райовци се опитвали да завържат диалог с Васов, но получавали в отговор: “Аз съм кмет и ще правя каквото си искам” – пише още в сигналите.
От приложените документи към сигналите е видно, че от Регионалната инспекция по околна среда проверили през 2013г. базата за изкупуване на черни и цветни метали и постановили да не се извършва оценка на въздействието върху околната среда. В документа на инспекцията е записано, че за имотите се предвиждат преустройства, че събирането на акумулаторните батерии ще става в кисилинноустойчиви контейнери, че хартията и пластмасовите отпадъци ще се сортират в отделни контейнери.
Чрез сигнала до НАП се настоява за финансова проверка на Васов и на фирмите “Ауто Партс Трейд” и “Екобултранс”. Към сигнала са приложени подписи и ЕГН-та.
За да бъдем обективни, отидохме при кмета на селото и го попитахме вярно ли е съдържанието на сигналите.
В сигналите се твърди, че непряк шеф на дейностите е местният кмет Васил Васов. Той е спазил правилата и официално не се води началник, а е поверил работите на близък човек от семейството. Споделихме на кмета на Райово Васил Васов, че в сигналите на жителите от селото се казва, че дейностите замърсяват средата. “Дали замърсявам, или не – това не е техна работа. Има си органи, които проверяват и решават”. Васов извади пред репортери куп документи, всички за разлrчните дейности, които се извършват в имотите, включително и разрешително за събиране на пластмасата, сред документите е и разрешително за разфасоване от 2014г. от Министерство на околната среда и водите, в което се твърди, че не се замърсява района, извади скици пред нас и се оказа, че всичко е според закона и правилата. Освен това, стана ясно и друго – че нищо не се води на него. “На мое име няма нищо. Имотът е мой, отдал съм го под наем на друго лице и то работи. Никога на мое име не е имало нищо” – заяви твърдо Васов.
Селският кмет сподели, че конфликтът с подателя на част от жалбите, Георги Балабанов, е от години, защото не му разрешил да продаде метални конструкции от ТКЗС-то. “Но не искам да казвам нищо против тези хора. Те знаят, че всичко е редовно” – заяви Васов. “Аз съм кмет и защитавам интересите на селото” – заяви Васов.
Васов не скри мнението си и по друга злободневна тема на село Райово – за убитото куче насред селото преди около два месеца.
За убитото куче в село Райово Васов заяви, че не го е застрелял той. “Не съм го убил аз. Всеки може да е. Аз имам над десет кучета – и у дома, и тука. Това куче беше заумирало от старост, беше сляпо, не можеше да ходи, от години виси по кръчмите с един пияница” – каза Васов.
По темата за белите петна кметът на Райово заяви : “Белите петна и кметовете на села нямат нищо общо. Абсолютно нищо общо! Белите петна се разпределят между земеделците спрямо договорите, които имат. Единствено на нас ни дават да подпишем протоколите. Хората и днес не знаят какво означава “бели петна”. Ние не разпределяме ливади и ниви”– завяви Васов.