Кметът на Батак се кълне: Не съм облагодетелствал близки!

От ГЕРБ искат незабавно оставката на кмета на Батак заради обществени поръчки. Градоначалникът твърд, не ще да дава оставка. Кметът на Батак, Петър Паунов, е категоричен, че не е направил никакви нарушения и не е облагодетелствал семейството си

 

Преди дни Окръжната прокуратура в Пазарджик внесе в съда обвинителен акт срещу него за превишаване на права, с което е ощетил държавата с 2400 лв., а от медийно разследване стана ясно, че фирма, чийто управител е синът на Паунов, е спечелила не една обществена поръчка в общината.
„Никога не съм мислил да си подавам оставката, защото не съм направил абсолютно никакви нарушения“, каза Паунов в предаването „Тази сутрин“ по bTV.

Той посочи, че преди влизането в сила на закона за конфликт на интереси има няколко обекта, изпълнени от фирмата, управлявана от сина му, но те са спечелени по законовия ред.

По думите му не е странно тя да печели, тъй като е единствената на територията на Община Батак, която има абсолютно всички строителни регистрации.

Фирмата всъщност е основана от самия Петър Паунов през 1993 г., но е прехвърлена на съпругата му през 2003 г. след избирането му за кмет.

На въпрос дали според него е морално тази фирма да участва в конкурси и да печели, Паунов отговори: „Ще ви кажа само едно – фирмата храни 32 семейства в Батак“.

Кметът изтъкна, че фирмата е спечелила поръчки не само от общината, а и от две Държавни горски стопанства. Според него обаче това няма връзка с поста му в Общината и семейството му не се е облагодетелствало. Паунов отрече и твърденията, че той е реалният управител на фирмата.

Той няколко пъти повтори, че след влизането в сила на закона за конфликт на интереси фирмата не е вземала поръчки.

Призна обаче, че други фирми купуват строителни материали или наемат техника от фирмата на сина му, защото тя например притежава единствения бетонов възел в общината.

Кметът обясни и че е избран от листата на БСП, но е напуснал партията преди две години, като мотивите били лично негови. Паунов каза, че в момента е в болнични по здравословни причини.