Кметове и полиция ще борят престъпността

МВР отпусна 17 допълнителни души за Софийска област. Осем от тях са дадени на полицейското управление в Ботевград. От тях седем ще са полицаи на терен, а един е оставен за администрацията.Както писа сайтът „Самоков инфо“, ръководството на МВР-София област бе сменено, а вътрешният министър Валентин Радев призна, че имало проблеми в издирваческата дейност на избягалия затворник Пелов.На среща днес между кметовете от Софийска област, представители на МВР и областния управител, стана ясно, че вътрешното министерство отпуска 17 допълнителни човека за всички 22 общини в София-област.

 

Кметовете на общините очертаха като общ проблем недостигът на полицаи и поискаха МВР да отпусне още бройки. Кметът на Правец поиска да се назначат трима младши инспектори, заради проблеми по селата в общината. Кметът на Пирдоп поиска още един автопатрул, а на Костенец още два щата за автомобили.

На срещата присъства и изпълняващият длъжността директор на ОД на МВР – Софийска област Петър Грошлев, който обяви, че специално в Ботевград ще бъдат назначени още 8 полицаи. Грошлев заяви още, че ще бъдат отпуснати още бройки за полицаи, както и бройки за нуждите на детска педагогическа стая. Той изрази увереност, че ако се запази този темп на окомплектоване ще се отговори на потребностите на областта. По думите му няма да се допусне да не бъде осигурен ред и сигурност във всяко едно населено място.

 

Кметът на Пирдоп Ангел Геров определи действията на МВР като подигравка: „17 души за цялата областна дирекция! Само в РПУ-Пирдоп са повече незаетите бройки, камо ли за останалите управления. На територията на Средногорието нощно време има само един патрул. И нощес имаме заловен пиян турски тираджия. В Самоков сигурно са 40 незаетите“.

Кметът на Ботевград Иван Гавалюгов заяви, че броят на полицаите в града си остава крайно недостатъчен: „Няма да споменавам, че беше поет ангажимент пред министър Радев преди 10 дни, дори за 19 бройки се спомена. Не знам дали е реалистично и възможно или е само силно пожелателно. Факт е, че 25 служители на територията на РПУ-Ботевград, отговарящи за население 35 000 души, са крайно недостатъчни“.