Каролев влиза в сблъсък с природозащитници на бизнес форум

Причина за протеста е заявката на управляващите от преди ден, че вероятно кабинетът ще се опита да узакони нарушенията в Пирин и да даде зелена светлина за разширяване на концесията на Юлен, както и за нов лифт, за което лобират бизнеса и общината в Банско. Това се случва въпреки нарушенията на закона от страна на концесионера, констатирани и с одита на Сметната палата,

„Нали няма да позволим офшорни интереси да продължават да унищожават защитената природа на България под благовидния поглед на държавата, която трябва да я опазва от името на всички нас,“ призовават от екокоалицията, която подкрепя и гражданския протест в защита на парковете в четвъртък вечер. Началото е от 19.00 часа пред метростанция „Стадион Васил Левски“, на ъгъла на булевардите „Евлоги Георгиев“ и „Драган Цанков“.

По време на акцията им, срещу еколозите скочиха основните лобисти за разширяването на ски зоната над Банско и новия кабинков лифт – Филип Цанов от „Природа за хората“, кметът Георги Икономов и съветникът на икономическия министър Владимир Каролев, които ги нападнаха с обиди и викове „Циркаджии, изнесете се“. Каролев разкъса плакатите на еколозите с послания като „Министерство на тур(лоб)изма“ и „Кралев и Ангелкова – открити лобисти на Цеко. Колко ви плаща?“ След минута отново Каролев грабва телефона от ръцете на Любомир Константинов от WWF, който записва нападките на кмета на Банско Георги Икономов.

„Това беше единственият възможен начин да заявим позицията си в подобен формат, защото реално дискусия нямаше,“ разказа Константин Иванов за „Дневник“. Природозащитниците признаха, че реакциите срещу тях са били агресивни и обидни.

Източник : „Дневник“