Двери: Изгониха монахиня Пелагия от манастира в Самоков

Бившата игуменка на Самоковския манастир сестра Пелагия, която беше отстранена от поста без посочени мотиви, е била изгонена от св. обител. На 7 април ѝ е била връчена заповед с подписа на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, с която ѝ се забранява да пребивава в Самоковския манастир „Покров Богородичен“. Наредено ѝ е да отиде в „частния си дом извън гр. Самоков“ и там да чака до второ нареждане къде да отиде „да изпълнява монашеските си обети“. Със същата заповед ѝ се спира месечното възнаграждение от 400 лв. Като мотив за изгонването на сестра Пелагия е посочено „непослушание към епархийското ръководство, злепоставяне на Софийския митрополит и Български патриарх Неофит пред трети лица в социалните мрежи, неподходящо за монашестващо лице поведение“.

Оказва се, че както повечето монахини, така и сестра Пелагия не притежава частен дом, поради което е била приютена от дъщеря си, докато от Софийска епархия решат „къде да изпълнява монашеските си обети“. Това положение обаче може да продължи години. Въпросните 400 лв. на месец са единственият доход на монахинята, от който тя е лишена, без да се помисли как ще преживява. В същото време всички клирици (мъже – епископи и йеромонаси), които в момента се намират под някакъв вид запрещение (в изчакване на църковен съд) не са лишени от заплати. Някои от тях вече десетки години ежемесечно получават много повече от 400 лв., докато търпеливо чакат църковният съд да се произнесе по делата им.

Сестра Пелагия не е изненадана от подобно развитите на отношенията ѝ със Софийска митрополия, защото през последните години и други игумени на манастири в епархията бяха отстранени при сходни обстоятелства – преди сериозни ремонти и включване в европроекти, при наличието на имоти и финансови възможности на св. обител.

Самоковският манастир под грижите на майка Пелагия събира значителни средства, които тя е смятала да вложи в сериозен ремонт. Планирани са били и реконструкции по европроекти.

Към манастира принадлежи и църквата „Преображение Господне“ в курорта „Боровец“, която предстои да се ремонтира, но извънредното положение спира процеса.

Заповедите за отстраняването ѝ от поста игуменка и за изгонването ѝ от манастира са връчени на сестра Пелагия от главния ревизор на Софийска епархия, който преди това работи в Русенска митрополия. От там той е уволнен дисциплинарно. Въпреки това при идването си в София той е назначен за главен ревизор на Софийска митрополия, а после и за директор на Ефория „Зограф“ въпреки протестите на Зографското братство и игумена му.

Монахинята очаква, че дори може да се стигне до изваждането ѝ от редиците на монасите, каквито заплахи за нея бяха направени в предаването „Честно казано“ на Люба Кулезич по Евроком (тук) от архим. Никанор, който е член на т. нар. „Монашески съвет“ към Софийска митрополия.

В предаването той заявява, че „не се знае дали Пелагия ще остане монахиня, тя върви към разстригване“, и окачестви поведението ѝ като „заговор срещу епископа“. Според него главното ѝ провинение е в това, че е дала гласност на свалянето си от длъжност и е написала писма до митрополитите, в които описва случилото се с нея.

Подобен подход – да уведоми синодните архиереи за изгонването си – предприе и прокуденият от Гигинския манастир бивш игумен архим. Евгений. Никой от митрополитите и тогава не реагира с мотива, че случващото се е в юрисдикцията на Софийския митрополит. Съдебните спорове между архим. Евгений и бившето му духовно чадо архим. Никанор продължават и досега и са свързани основно с финансови дела.

източник: Двери