Карали по дузина със симптоми на КОВИД към София? От пресцентъра на СМП не потвърдиха информацията. Официално – заразени са 52 души

Тези дни из града се понесоха слухове, че в Самоков има много заразени. Хората на пазара се питаха вярно ли е, че основно са от северната част на града? От началото на седмицата липсваше официална информация и това допълнително разпали слуховете. Самоковци по принцип не вярват във вируса, но дето се казва, не се отказват да търсят информация и искат да знаят какво е положението. Общо взето то е между „тия взеха едни пари“ и „нас вирус ни не лови, щото го изкархме зимата още“.

За да не работим със слухове, а и защото обществеността трябва да бъде информирана, особено в условията на подобна здравна криза, потърсихме данни от пресцентъра на Спешната помощ в Софийска област с въпроса истина ли е, че през филиала в Самоков минават на денонощие дузина със симптоми от Самоков и се карат в София?

Пиарът Катя Сунгарска категорично отказа да даде информация с мотива, че справката се изготвя в края на месеца. На въпроса ни дали ще ни бъде дадена такава от д-р Трендафилова – шеф на СМП в Самоков, Сунгарска също толкова категорично отсече, че д-р Трендафилова няма право да предоставя такава информация.

Официална информация преди часове предостави Общината. Според нея днес от РЗИ са подготвили обобщени данни за заразените с КОВИД 19 на територията на община Самоков. Справката включва всички случаи от началото на извънредното положение.

Общият брой на заразените с коронавирус е 52 – всички случаи до момента от началото на извънредното положение.

Цифрата отразява и тези лица, които са били по настоящ адрес в друго населено място и не живеят в Самоков, както и такива, които са заявили желание да бъдат карантинирани в жилища, които притежават на територията на нашата община, но не са жители на общината.

От тези 52 души, активните са 36, от тях 15 са на болнично лечение, 10 са с леки симптоми и са на домашно лечение, останалите са без симптоматика и под карантина.

Двама са починалите. Оздравелите с два отрицателни PCR-a са 8.

Общо за периода, поставените под карантина лица са 648.

В момента са 133 лица, като се прави уточнение, че на един адрес обикновено са по три и повече лица, което значително намалява като бройка на карантинирани по адреси.


Счита се, според РЗИ, че епидемичната обстановка в Самоков е овладяна, чакат се резултати от 34 PCR теста.
Припомняме, че от началото на миналата седмица от РЗИ започнаха тестване на рискови групи. С бързи тестове са тествани в Спешна помощ, полицията, общинска администрация, Бюрото по труда, Дирекция социално подпомагане, персонала на ДГ „Пролет” и Домашен социален патронаж, както и ангажираните по проект „Патронажна грижа”, също и селските кметове.

Тествани са домуващите в Домовете за стари хора, както и персонала на социалните центрове. От направените тестове всички са отрицателни. 

Десислава Стоянова