Капани за молците в софийския кв.“Лозенец“

Кметът на кв.“Лозенец“ Константин Павлов днес оповести, че почват акция по спасяване на кестените от молци.

„Да спасим кестените на Лозенец! Ето защо и как:

Конският кестен (Aesculus hippocastanum) е един от символите на София. Хората с по-дълъг житейски стаж сигурно помнят, че софиянци дълго време бяха наричани от сънародниците си с нарицателното „кестени“. Вероятно помните и песента, посветена на София, в която кестените „прецъфтяват и пак цъфтят“.

Кестените са и един от дървесните видове, определящи облика на Лозенец и сте забелязали, че кестеновите дървета в София много преждевременно пожълтяват и губят листата си, много преди другите широколистни видове. Това не е биологична особеност, а се дължи на микроскопичен вредител – молец, който се размножава в листата на дървото и предизвиква преждевременното им окапване.

Може ли нещо да се направи? Може и не е скъпо, но изисква малко помощ. Точно преди година, заедно с граждани на Лозенец замислихме пролетна акция, с която да помогнем на дърветата, но за съжаление времето за провеждането ѝ съвпадна с най-строгите противоепидемични мерки, когато излизането навън и събиранията бяха ограничени и непрепоръчителни.

Тази година акцията ще се проведе! На всяко дърво ще поставим феромонов капан за молци, за чиято изработка се надявам на вашата помощ.

Материалите, от които се изготвят капаните са достъпни и евтини – кафяви пластмасови бутилки (важно е да са кафяви), винт и канап, а като инструмент ви трябва единствено нож и ножица (внимавайте, когато боравите с тях). Ще откриете инструкции в приложеното видео.

Въпреки намалените бюджети на район „Лозенец“ и с помощта на дарители сме отделили средства за закупуването на 50 бр. феромони против кестенов молец. Феромонът се слага в капан и имаме нужда от помощта Ви за създаването на 50 клопки до 10 април.

Включете децата, разкажете им за кестените и ги направете съпричастни с общата кауза на Лозенец! Ще бъдем благодарни, ако заедно с тях да направите весели капани с подръчни материали.

Капаните трябва да бъдат окачени по дърветата най-късно до средата на април, когато се очаква раззеленяването на дърветата и излюпването на молците. Ако ограничителните мерки бъдат облекчени или свалени (проверявайте тук и на сайта на района – lozenets.eu) акцията за поставяне на капаните ще бъде проведена на 10 април 2021.

Вярваме, че с Ваша помощ ще можем да помогнем на повече дървета в района ни да останат здрави и да ни радват с цветовете си през пролетта, с прохладната си сянка през лятото и с ярките си листа през есента!

Моля, оставете коментар, ако ще се включите в изработката, за да можем да предвидим количествата. Споделете с приятели, за да съберем повече помощници и нека заедно покажем, че Лозенец е един отбор!

За да няма струпване на хора и спазвайки предпазните мерки срещу COVID 19, моля да се обадите на +359884512892, за да разберете къде може да оставите в удобно за Вас време изрботения капан“.