“Камино де Сантяго” за Родислав Стефанов

Пътуването на духа за всеки има различни измерения. Родислав Стефанов тръгва на него след заболяване на детето му, първата неуспешна операция, страданията на родителя, който е в очакване на резултата от следващата, съпреживяването на емоциите между живота и смъртта. Мотивацията била ясна, когато чул лекуващият лекар да казва: “Аз си свърших работата, останалото …”. Стефанов имал сериозен бизнес, но поел на дългото пътешествие. Обещал три неща: никога повече да не яде месо, да промени начина си на мислене и да поеме по Камино.

Пътят на Сантяго се изминава по принцип за 40 дни и за някои е приключение, за други молитва към добрата сила, Вселената и прочие. Стефанов го извървява първия път с жена си през 2010г., след това отново се връща към него и всеки път го преоткрива – в манастирите, в срещите с другите поклоници, под жаркото слънце, споделено със стотици пилигрими около него. От това духовно пътуване, което е изчислено в километри като 800 от Южна Франция до Сантяго ди Компостела, той създава истории, за които черпи спомени от архива си от многобройни снимки. В книгите си иска да сподели всичко – и страданията на поклониците, и вярата им, и собствената си убеденост – “Това е път на надеждата, по който е намерил Бялата лястовица”.

Освен много информация за обектите по пътя, книгата има енциклопедична стойност, защото са написани данни за местата, през които се минава, цитирани са местни легенди, дадени са под черта много исторически справки.

“Това е един много специален път, път на духа, по който желанията се сбъдват” – каза авторът на книгата снощи в Библиотеката по време на срещата си със самоковци.