Какво се прави в страната срещу коронавируса: дезинфекцират се улици, кафемашини, банкомати…

Банкоматите в Кюстендил ще бъдат дезинфектирани на всеки час, защото са преценени като места за потенциално разпространение на зараза – заяви кметът Петър Паунов.

„Честит празник на всички, днес е Благовещение, денят в който Бог е изпратил своя пратеник Св. Архангел Гавраил да благовести на Божията майка зачатието на сина ѝ Спасителя от грях. Ключовото, което трябва да има в този момент, е вяра, дисциплина и спокойствие. Всяка тревога, паническа атака би била пагубна както за всеки индивид, така и за обществото като цяло“, коментира кметът Петър Паунов. 

С 50% са се увеличили поставените под карантина от вчера, вече са 134 души, нови 37 има от вчера. 59 е общият брой с изтекла 14-дневна карантина.

*************************************************************************************************************

Общинското предприятие   „Чистота“ започна дезинфекция на многофамилните жилищни сгради в Мездра

Сформирани са три екипа, оборудвани със специални защитни облекла и технически средства, които обработват с разтвор от вода и белина общите части на всички сгради в режим на етажна собственост – входове, стълбища, асансьори, мазета и др., както и околоблоковите пространства.

Дезинфекцията на жилищните блокове и кооперации стартира от най-големия квартал в града – кв. 101, а през следващите дни ще продължи и в станалите квартали на Мездра.

По график дейностите по третиране на общите части на сградите в режим на етажна собственост ще приключи до края на работната седмица, информира инж. Тодор Христов, управител на ОбП „Чистота“.

Веднага щом времето се подобри, ще бъде подновена и дезинфекцията на обществените пространства в гр. Мездра – улици, пешеходни зони, зелени площи и др.

*******************************************************************************************************

Спортната зала в Добрич може да бъде преустроена в полева болница

Спортната зала „Добротица“ в Добрич може да бъде преустроена в полева болница, ако евентуално разпространението на коронавирусната инфекция ескалира, съобщи кметът на Добрич Йордан Йорданов на пресконференция. По думите му там може  бъдат разположени 150 легла. Общинско предприятие ще почисти залата, за да бъде в готовност за преустройство, ако възникне нужда, добави кметът.
В извънредната ситуация община Добрич е готова да подкрепи с 50 000 лева от своя резерв Многопрофилната болница за активно лечение, съобщи още Йордан Йорданов. С дарените средства могат да бъдат закупени защитни средства за медиците, апаратура за медицински анализи, за дезинфекция и други.

***********************************************************************************************************

Хиляда дезинфектанта под формата на спрей за ръце са осигурени за общинската фирма “Градски транспорт”, съобщи кметът на Варна Иван Портних. Те трябва да бъдат поставени до вратите в автобусите и тролейбусите за удобство на пътниците.

300 предпазни шлема са осигурени за контрольорите, а преди седмица за тях са доставени и маски, припомни той.

200 предпазни шлема са предоствани и на Университетската болница „Св. Марина“, както и на медицинските екипи на пунктовете на автогарата и ЖП гарата във Варна, както и на здравните медиатори.

От днес доброволци към Община Варна раздават предпазни маски на възрастните хора, които посещават търговски вериги в часовете между 8,30 ч. и 10,30 ч.

Продължава раздаването на дезинфекционни препарати за поддържане на етажните собствености по райони.

сн. общински вестник „Мездра“