Йосиф Радионов и Зорница Радионова с валсове за кафе в Мадарова къща – Самоков

Проф. Йосиф Радионов, пред сайта „Самоков инфо“: „Големите майстори балансират между техническото изпълнение и дълбоката емоционалност на музицирането“

Едва ли има по-подходяща атмосфера за стойностен класически концерт на най-известния цигулар в България и преподавател, Йосиф Радионов и съпругата му Зорница, от предразполагащата към естетически преживявания Мадарова къща.

„В Самоков скоро не сме били на класически концерт на толкова високо ниво. Приятно сме изненадани от акустиката на Мадарова къща“ – споделиха известни в България и Европа изпълнители на класическа музика, които бяха сред аудиторията.

Пубилката на концерта в Мадарова къща имаше възможност да усети уникалното изпълнителско майсторство на двамата музиканти и излъчването им на хора, които знаят стойността на музиката и познават въздействието й. Освен че представиха едни от най-известните и любими класически произведения, Йосиф Радионов разказваше и с думи историята им и пресъздаваше настроенията на епохата, в която са създадени. Прозвучаха композиции на Пабло де Наваскуес Мартини Сарасате. Испанският цигулков виртуоз и композитор проявява дарованието си рано, на седемгодишна възраст участва в концерт, на десет години свири като виртуоз и дори изнася с успех концерт в двореца на кралица Изабела в Мадрид. Дарбата му е оценена от кралицата, която му подарява цигулка „Страдивариус“, на която Сарасате свири по време на турнетата си.

В Мадарова къща по време на концерта Радионови напомниха, че Сарасате се ловил на бас, че без подготовка може да изпълни най-засуканите произведения. Той е претворил и испанския фолклор от Иберийския полуостров, във вдъхновяващи и любими творби на поколения от различни държави и народности.

Радионови заведоха публиката и във Виена с произведения от Фриц Крайслер, от малък бил дете –чудо, още на 12 години завършил висше музикално образование в Париж.

Йосиф Радионов и Зорница Радионова създадоха великолепна атмосфера с музика за виенско сутрешно кафе, предлагайки подходящ репертоар за релаксиращо настроениеIMG_2073. Мадарова къща пък допълни удоволствието с италианско просеко с парченца от портокал.

Изпълнени бяха любими мазурки, фолклорните танци, които водят името си от полската област Мазурия, където възникват, после се разпростарняват в Европа и постепенно се превръщат в салонен и бален танц. Прозвучаха творби на френски композитори, на Паганини, прозвуча и българският музикален шедьовър на известния цигулар, композитор и педагог Петър Христосков, който още преди дипломирането си, свири в Царския симфоничен оркестър, после специализира в Берлинската музикална академия.

Както е известно, професор Йосиф Радионов е преподавател в Националната музикална академия от 1975г. Има множество отличия от национални и международни конкурси, участия в многобройни концерти. Има десетки ученици, преуспели и работещи в държави от цял свят. „За съжаление бягат извън България, защото искат да работят там, където музиката е по-уважавана“ – споделя проф. Радионов. „Това е труд, който се полага от детството, не е сигурно, че ще успееш. Добрият педагог от средноталантливия ученик изтръгва максимум“ – казва проф. Радионов.

„Музиката – това е един красив свят, към който съм привързан от дете, благодарение на баща ми. Той беше зъболекар, но и цигулар, и от него тръгна моят интерес. Другият важен за мен музикант бе проф. Владимир Аврамов“ – сподели пред „Самоков инфо“ проф. Радионов.

„Музиката не е само упражнение за пръстите, а да докоснеш душите на хората. На това винаги обръщам внимание на моите ученици. Трябва да спечелиш сърцето на хората. Музицирането е проповедничество, музиката трябва да облагородява душата. Големите майстори балансират между техническото изпълнение и дълбоката емоционалност на музицирането. Когато инструментът свири, трябва да говори за нещо благородно, за да се издигнеш до висотата на изпълняваното произведение. Музиката е възвишена идея, облечена в тонове“ – сподели още Радионов.

„Тук, в Мадарова къща, атмосферата е много топла и приятна. Когато артистът се среща с хора, жадни за естетически преживявания, успява да им даде възможност да се докоснат до един възвишен свят“ – каза още той.

На въпрос на „Самоков инфо“ той сподели, че уникалните звуци в изпълненията му са от цигулка, създадена преди 20 години от лютиера Андриан Андреев. Той е възпитаник на Тревненската резбарска школа, но през 1991г. заминава за Кремона, Италия, където учи каква е тайната да се превърне занаятът в изкуство.

На въпроса ни за масовия интерес в България към чалгата, Йосиф Радионов сподели, че е жалко, че много хора проявяват интерес към зрелището.

На Радионови предстои концерт в София, в Музея на Панчо Владигеров, от чиято кончна се навършват 40 години.

Десислава Стоянова