Йордановден в Самоковско

В Самоков и в няколко села днес ще бъде отбелязан Йордановден. Най-старата традиция на Богоявление е е в село Драгушиново. През минарата година имаше много емоции около празника. Най-дълго време вадиха кръста в село Говедарци.

Архиерейско наместничество – Самоков и Община Самоков ви канят на Богоявленски ритуал на 6 януари /събота/ от 11.30 ч. на горния мост на река Искър.

Манастир “Света Троица” – Аязмото в село Говедарци – от 9 ч. – Утринна света литургия

10.30 ч. – водосвет
11 ч. – вадене на кръста от река Искър

В Маджаре ще правят Топеницата от 11 часа. Кметът Иван Марков е поканил гости и местни от близо и далеч.

Черковното настоятелство към храм “Св. Теодор Тирон” в Драгушиново и кметството в Драгушиново канят жителите на селото и неговите гости за традиционното честване на големия православен християнски празник Богоявление – Йордановден на 6 януари 2018 г. от 11 часа, на западния бряг на река Искър /до моста на Драгушиново/.

Кметството в село Продановци организира празника в събота, от 13.30 ч. на реката “при Конопищата”.  Кръстът ще бъде осветен от свещ. Михаил. За победителя, извадил кръста от водата, има награда от 50 лв.

Кметството в село Рельово осигурява празник, греяно вино и музика. Начало – 11 ч., на моста откъм Самоков.

 

Кметството в Бели Искър и читалище “Стойне Ангелов” организират водосвет по случай Богоявление – Йордановден, в параклиса на центъра на Бели Искър от 12:30ч.

Празнична програма за Богоявление и Топеница ще бъде организиран и в Радуил.