Йорданка Благоева в Самоков: „Животът е височина, която всеки се стреми да преодолява“

 

Снощи бе представен филмът „Отвъд скока“

IMG_1972

Снощи в Самоков, по инициатива на учителките от ПГ „Константин Фотинов“ Мария Коеджикова и Янка Кабадйска и учениците, които се занимават с журналистика, бе представен филмът за Йорданка Благоева „Отвъд скока“.

Заглавието подсказва тематиката и е избрано неслучайно от сценариIMG_1981ста проф. Златимир Коларов и съпругата, му Валентина Фиданова – Коларова, която е режисьор и преподавател в НАТФИЗ. Общинският съветник Светлана Атанасова, която е основател и председател на Клуба по аеробика в Самоков, бе сред аудиторията на прожекцията и поздрави Йорданка Благоева.

Лия Ангелова, Илияна Шипочка и Лилия Стойнева представиха биографични данни на Йорданка Благоева, след което бе дадена думата на филмовата лента.

Тя е запечатала най-силните спортни моменти от кариерата на лекоатлетката, но и кадри, които разплакват публиката. Във филма близките на Благоева разкриват човешката същност на спортистката, която е искала да надскочи себе си и като лекоатлет, и като майка, и като човек. Навсякъде където е показван филмът, публиката не успява да сдържа сълзите си, защото докосва съкровени човешки мечти и житейски трудности. Кадрите показват какво има зад победите, разкрива подробности от живота на Благоева, които са останали неизвестни за новинарските емисии по повод участията й в състезания и олимпиади.

„Тук се чувствам у дома си. Имам много приятели в Самоков“ – каза Благоева преди излъчването на филма. За създаването му идеята била на проф. Коларов и започнали работа по него през 2011г. „Смятам, че проф. Коларов е най-добрият писател сред лекарите“ – сподели още Благоева. Много от кадрите са от родния й град Монтана. „Независимо в кояIMG_1979 област искаш да се развиваш, трябва да дадеш всичко от себе си“ – разкри формулата на успеха Благоева.

За първия й спортен педагог Петър Димитров, за първата тренировка 6 месеца след раждането на сина й, за поводите, от които си извадила поука, че „добрите спортисти, освен да побеждават, трябва да могат достойно да губят“, за тайните на спортменство по време на битките разказва „Отвъд скока“. Едно от най-запомнящите се състезания било в Ротердам, а след успеха й медиите писали: „Българската роза победи холандските лалета“.

Във филма споделят преживяванията си и обичта си към Йорданка Благоева съпругът й, синът и дъщеря й, петте й внуци й, които вече също на стартовата права. „Баба ни научи да не се отказваме, когато стане най-трудно“ – споделят внуците й.

Йорданка Благоева е подарила всички свои медали и отличия на Музея на спорта и е щастлива, че може да сподели: „Йорданка Благоева – с два златни медала от олимпиади и с две златни рожби“.

Сценарият и режисурата са обхванали всички важни събития от живота й, кореспондиращи с тогавашните социални и политически порядки.

„Аз се реализирах, не съм нищо повече от вас“ – казва Благоева. „Човек не може да се реализира, ако не го подкрепят близките му“ – допълни Благоева.

Вълнуващо е споделеното за лекоатлетката от Стефка Костадинова, от колегите й в спортните среди, от приятелите в родния й град и учебните заведения, в които е учила.

През 1984г. Благоева защитава дисертация в СССР. След приключване на активна спортна кариера, тя продължава да работи за спорта в България. През 1991г. създава Съюз по аеробика и през 1993г. в България се провеждат първите състезания по аеробика. В хотел „Самоков“ в Боровец се провеждат едни от най-престижните национални, европейски и световни турнира по аеробика.

„Много деца вече са в залите – това е най-важното“ – сподели Благоева.

„Спортът е феномен, който дава положителна емоция и обединява нацията“ – казва още тя.

Десислава Стоянова