И в Самоков почетоха жертвите на тоталитарния режим

Вчера в храм „Покров Богородичен“ в Самоков бяха почетени жертвите на тоталитарния комунистически режим. Службата бе водена от отец Николай Аршинков. Панихидата бе организирана от Сдружение с нестопанска цел „Коалиция за граждански проекти“ с председател Константин Панев. Сред присъстващите бяха представители на СДС – Самоков, ВМРО – Самоков, Димитър Николов – директор на вестник „Свободно слово“, създаден от Илия Минев. Николов е основател на вестника през 1991г. , председател е на партия „Всеобщ сбор – Г. Раковски“.

„Така нареченият „Народен съд“ няма нищо общо с българщината. Тук, сред имената на убитите, се спомена и името на Георги Шишков, който е бил околийски управител на Дупнишка околия. Когато бе убит, отец Стефан Шишков започва да се грижи за малките му деца. Моята баба е самоковка Василка Колешанова – Шишкова, нея са я накарали да работи за мизерни пари. А тя бе свързана и с името на мъжа си, и с брат си Георги Колешанов, който през 51 – ва година също бе убит от червените сатрапи на бългрския род. Георги Шишков е бил участник в трите войни, офицер и командир на дружина, създател на дружество „Юнак“-бяха част от думите на Димитър Николов. „Работим и ще продължим да работим за въздигане на българщината и социалната справедливост“ – заяви в словото си той.

Както е известно, още в първите три месеца след 9 септември 1944 в България са избити близо 30 000 представители на дотогавашния елит. Целта била да се разчисти пътя към властта на безпросветни и безскрупулни поддръжници на съветския режим.

Панихиди имаше и в други градове на България.  В Казанлък панихида бе отслужена в катедрален храм „Свети Йоан Предтеча” , организирана от местния съюз на репресираните с председател Крум Владев. Казанлък е един от градовете, в който след края на комунистическия режим е установен масовия гроб на избитите от „народния съд”, който се намира в района на градските гробища и днес там се издига паметник.

В Сливен панихидата бе в храма „Света Богородица” и бе уважена от бившия областен управител на Сливен Димитър Сяров. В Стара Загора панихидата бе в църковния храм „Св. великомъченик Димитър”. В Стара Загора преди 75 години са произнесени присъдите на местния състав на „народния съд”, паметната плоча беше поставена преди няколко години. Кметът на Хасково Станислав Дечев поднесе цветя пред паметника на убитите хасковски офицери и военни. За да почетат паметта на невинните жертви, на поклонението присъстваха народният представител Евгения Ангелова, областният управител на Хасково д-р Стефка Здравкова, председателят на Общински съвет Хасково Таня Захариева, заместник областният управител Митко Петров, заместник-кметът Мария Вълчева, представители на политически партии и патриотични организации, историци, преки наследници на жетвите на престъпния режим. Архимандрит Самуил отслужи заупокойна молитва в Мемориала на жертвите на комунизма във Видин. Пламена Вълчева, председател на Съюза на репресираните във Видин отбеляза, че през 2011 година първото правителство на Бойко Борисов въвежда Деня за почит към жертвите на комунистическия режим и припомни исторически факти, свързани с изпълнението на смъртните присъди. Представители на карловския политически, социален и културен елит се събраха вчера пред мемориалния паметник в памет на жертвите от комунистическия режим 1944-1989 г. в Карлово да поднесат цветя в памет на жертвите. Цветя поднесоха и председателят на Общинския съвет Доньо Василев, Анастасия Чолакова, зам.- председател на Общинския и други. В Перник дясно мислещи хора се събраха се събраха пред паметника на жертвите на комунизма в града. Областната и общинска структура на ГЕРБ – Русе почетоха паметта на репресираните от тоталитарния режим пред паметника на жертвите на комунизма в градинката на площад „Оборище“. Паметта жертвите на комунистическия режим бяха почетени в Пловдив с пред паметника „Свидетелят” на площад „Стефан Стамболов”. Младежката организация на ПП ГЕРБ в Пловдив отдаде почит на жертвите на комунистическия мракобесен диктаторски режим пред паметника „Свидетелят” на пл. „Стефан Стамболов”. От трите области в Югозападна България – областните и общинските ръководства на СДС Перник, Кюстендил и Благоевград, се събраха в Дупница и положиха венци в памет на репресираните и осъдени от т. нар. „народен съд”.