Искат промени в Нардбите на Общините за наказания за т.нар. „малки нарушения“

В Европа са регистрирани нови 60 психоактивни наркотични веществ, повечето от които синтетични. Те са леснодостъпни и водят до увеличаване на смъртните случаи – стана ясно от думите на зам.-вътрешния министър Красимир Ципов в Бургас по време на дискусия на тема „Наркотиците – риск за бъдещето“. Данните, цитирани от Ципов, са от доклада на Европейския център за мониторинг на наркотиците и наркоманиите, информираха от МВР.

Сред обсъдените теми бяха за намерението да има повече дрегери по пътищата за тестване на наркотични вещества, както и промяна в Наредбата за обществен ред на Общините, за да има санкции при т.нар. маловажни случаи.

В срещата се включиха директорът на ОДМВР – Бургас старши комисар Калоян Калоянов, кметът на община Бургас Димитър Николов, представители на апелативна, окръжна и районни прокуратури, неправителствени организации, педагогически съветници и социални работници.

България не прави изключение от европейските тенденции при разпространението на наркотични вещества заяви Ципов.

За първите пет месеца на тази година МВР и „Агенция „Митници“ са иззели 236 кг хероин, 23 кг кокаин, 296 кг марихуана, 112 кг канабис, 101 кг синтетични наркотици и др. Съпоставката с данните от миналата година показва минимално намаление на иззети количества, но увеличение при иззетите количества марихуана, обобщи зам.-министърът.

 

„Регулярни са полицейските действия за ограничаване на престъпните посегателства срещу подрастващите. За 2017 г. на територията на цялата страна са проведени общо 4247 специализирани полицейски операции, проверени са 8093 училища и училищни районипрофилактирани са над 10 000 наркосборища, питейни и увеселителни заведения. За престъпления, свързани с наркотични вещества, през изминалата година са задържани 7233 души“, отчете заместник-министър Ципов.