Искат да правят нови рибарници на мястото на старото стопанство

100_5364Вчера пред медии бе представен проект за изменение на Общия устройствен план на курортно –туристическа локализация „Самоков – Боровец-Бели Искър”, в частта му ядро „Боровец 1100”.

Стана ясно, че в Общината е постъпило инвестиционно намерение за изграждане на рибна ферма. В съществуващия план теренът е отреден за ваканционно селище.

Изменението касае два частни имота на площ от 120 декара. Подробности за проектите представи мениджърът им Мартин Свиленов. Управител на фирмата инвеститор е Атанас Гаров от София, който познавал Самоковския район, понеже имал вила тук.

Инвеститорите поясниха, че става въпрос за мястото на Държавното рибовъдно стопанство по пътя за Боровец до река Луковица. Навремето там имало рибарник за пъстърви, по-късно инвеститор купува земята, за да прави хотели и според стария план там се предвиждал туристически комплекс.

“Нашата цел е да върнем старото предназначение на земята – за риба. Всичко е разрушено от предишните собственици, ние закупихме дружеството – английски инвеститор, който фалира и напусна България. Ние купихме дружеството и станахме собственик на земята. Самоков е нова територия, това за нас е ново начинание, но сме наели най-добрите консултанти в сферата на рибопроизводството. Консултираха ни професори от Университета в Стара Загора. Имотът фигурира даже в учебниците по рибарство от 60-та година. Направили сме проучвания и се оказа, че мястото е подходящо” – споделиха инвеститорите. Стопанството ще е за пъстървови риби, сивен и бяла риба. “Ще стартира производство, но е трудно отглеждането й” – увирили са се инвеститорите. Ще кандидатстват по Европейска програма за рибарство и аквакултури.

“Изготвили сме проекти и на територията на имота ще се изгради рибовъдното стопанство с открити басейни за пъстървови видове. Ще има цех за преработка на риба, за да се продава за ресторанти и магазини, т.е. ще има още едно звено за преработка, системи за интензивно отглеждане на риби, риболюпилня за зарибителен материал, а в долната част на имотите ще има десетина модулни къщички, тип бунгало, както и място за спортен риболов, посетителски център с детска площадка, паркова зона” – предвижда се в проектите. Ще се открият 20 работни места. Цялата инвестиция ще достигне 15 милиона лева.