Ирена Коцева: Аз съм учител, директор на училището и възнамерявам да приложа на практика това, което като законотворец направих в Закона за училищното образование

На 28-ми април Педагогическият колектив посрещна директора-титуляр на ОУ „Митрополит Авксентий Велешки“, Ирена Коцева. Тя благодари за оказаната подкрепа. Сподели, че винаги се е чувствала част от този колектив. Досегашният й заместник Христоско Чамов от името на колектива й пожела здраве и успехи.

Припомняме, че преди празниците със 119 гласа „за“, 18 „против“ и 11 „въздържал се“ парламентът освободи депутата от ГЕРБ Ирена Коцева. Тя подаде оставка след скандал около обществена поръчка, спечелена от съпруга й. От опозицията се възпротивиха, че тя е подала оставка под натиск на Борисов, с което се нарушавал принципът на разделение на властите.

Днес Коцева даде пресконференция в Самоков и обяви, че ще остане лидер на ГЕРБ в Самоков и ще се върне към учителската професия.
Реакциите :
Председателят на Народното събрание Цецка Цачева отказа на БСП да включи в дневния ред на парламента искането им парламентът да възложи на Сметната палата одит на Центъра за градска мобилност в София, тъй като не е разгледано още от водещата парламентарна комисия.

Таско Ерменков от БСП възрази срещу начина, по който Ирена Коцева е била принудена от премиера Бойко Борисов да подаде оставка, а той самият играел тенис с победители в обществени поръчки за милиони. „Това е опит за налагане на окови на вашата свободна воля като народни представители“, обърна се той към депутатите от ГЕРБ.

Валери Жаблянов от БСП коментира, че тук не става въпрос за защита на народен представител, а за нарушаване на основни принципи на правовата държава и на разделението на властите, заложени в конституцията. Моралът може да бъде съвместим или несъвместим с институцията, в която работи, но водещото трябва да бъде неговата лична воля, добави той. Всеки опит да бъде изведен депутат от Народното събрание без ясни мотиви е посегателство срещу политическия суверенитет, заяви той. Предупреди, че се предлага един антикорупционен закон, който ще узакони тази практика и писането на доносите.

Николай Александров от „Атака“ коментира, че оставката на Коцева не е нищо повече от хляб и зрелища, и затова няма да подкрепи освобождаването й. Не смятам, че това е правилното място, от което трябваше да режете, разбирам, че го правим, защото обществото иска да види наказан политик, посочи той.

Председателят на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов посочи, че няма народен представител от ГЕРБ, който да не стои зад Ирена Коцева. „Смятам, че тя доказа с действията си като депутат, който защитаваше принципите и всяка една права кауза. Но за да подадеш оставка, трябва да имаш достойнство, тя го направи и това е неин личен акт, за да се спрат всякакви спекулации и твърдения за нейна вина, които се прехвърлят на ГЕРБ, добави той. И към настоящия момент никой не може да каже какво престъпление е извършила, защото тя не е извършила такова“ – заяви Цветанов.

„Аз съм учител, директор на училището и възнамерявам да приложа на практика това, което като законотворец направих в Закона за училищното образование“, каза завчера Коцева пред Би Ти Ви.

Тя е убедена, че няма конфликт на интереси в това, че зам.-кметът по транспорта на София е неин семеен приятел, а фирмата на съпруга й е спечелила обществена поръчка в ресора му. Заради скандала зам.-кметът по транспорта Любомир Христов подаде оставка, а след него оставка подаде и Коцева.

Депутатът заяви, че напуска заради обществената чувствителност към темата и за да разсее всякакви съмнения, че проверката на обществената поръчка няма да бъде обективна.

Мястото на Коцева в парламента трябва да заеме следващият в листата на ГЕРБ в София-област – неуспелият кандидат за кмет на Златица Иван Стойнов.