Инциденти в планината

Две туристки от Пловдив бяха открити невредими след 3-дневно издирване от спасители в манастир в местността Гонда вода. Те се загубиха в планинска местност край асеновградското село Червен, съобщиха национални медии.

Жените, на възраст 80 и 90 години, били част от 45-членна група, но решили да минат по друга пътека и се отделили от останалите туристи. Не след дълго от групата забелязали липсата им и съобщили на телефон 112.

Това е само поредният случай за спасителите през последните дни. Но не всички завършват с щастлив край.

Мъж бе открит мъртъв в района между село Железница и Плана планина. „Акцията се проведе вчера през деня. Отидохме, за да помогнем да се пренесе човек до асфалтов път, откъдето да може да го поеме Спешна помощ. Когато отидохме на място, човекът беше починал“, съобщи планинският спасител Павел Павлов. Той уточни, че не става дума за инцидент, свързан с планината.

Около 14 часа пък е подаден сигнал, че жена с наранен глезен бедства край хижа „Безбог“ в Пирин. Към мястото на инцидента веднага са се отправили 20 спасители. Оказало се, че дамата няма туристическа застраховка, която струва 4 лева за ден. Пострадалата е от Враца. Инцидентът е станал в района на Самодивските езера над хижа „Безбог“, туристката се подхлъзнала и наранила глезена си. Около 14 часа вчера е подаден сигнал до Планинската спасителна служба. Два екипа са потеглили към мястото. Момичето е било на преход в планината със свои приятели. Те се движили от хижа Безбог към Тевното езеро. Специалисти казват, че маршрутът е тежък и дълъг.

Често туристите тръгват по него неподготвени. Момичето няма застраховка. Затова ще се наложи тя да заплати разходите по спасителната акция – уточниха от ПСС.

Планинските спасители са оказали съдействие и на млад мъж, счупил крака си в района на Златните мостове на Витоша.