Инж. Росен Йорданов: Направи се за града, но проблемът със сигурността ескалира

Инж. Росен Йорданов е познат на самоковци, а и в страната. Известен е с професионалните си качества, с възможностите да бъде на предната линия, при това винаги с лице към проблемите и с директен тон и изказ, с чувство за хумор, оставащ понякога непонятен за околните. Преди седмици беше преизбран в ръководството на СДС – партията, на която не измени през годините, не се чу никога да злослови срещу организацията или да я злепоставя. Росен Йорданов винаги има позиция и винаги я казва. Разговорът ни е за предстоящите избори и кандидатурата за кмет на Светлана Атанасова, която бе избрана за шеф на СДС-Самоков в началото на месеца.

 

-Г-н Йорданов, избраха Ви за заместник-председател на СДС-Самоков. Какви задачи предстоят?

-Основните задачи, както за СДС, така и за всички останали партии, са свързани с предстоящите местни избори. Не вярвам, че другите партии ги вълнува нещо друго. Което означава, че ни чака много работа, която няма да е никак лека. Хубавото, от една страна е, че тези, които бяха в СДС по комерсиални причини, се поизнесоха оттам, че хората, с които в момента ще се прави кампания и политика са с чисто идейни позиции. Лошото е, че са малко като състав, но разчитаме на хора със здрав разум, които ще припознаят в нас демократичните идеи и това, което ще им предложим ние. Не е задължително една партия да има хиляди членове, по-скоро е нужно да намери хиляди съмишленици.

-Какво според Вас е значението на факта, че СДС-Самоков ще се ръководи от дама?

-Аз винаги съм работил много добре с жени – шефове и колежки. Бих казал по-добре, отколкото с мъже. Жените – шефове се оказват по-премерени и по-малко емоционални, въпреки всеобщото впечатление за обратното. Може би от значение е фактът, че имат вроден инстинкт за съхранение, в случая на организацията, фирмата, която ръководят. Те имат и качеството по-добре да изслушват от мъжа – мениджър. Мисля, че в СДС – Самоков се получи добър екип. Светлана Атанасова от дълги години е на ръководна позиция и се представя успешно. Един успешен мениджър не става такъв от учебната скамейка, необходимо е време, за да се добие опит и рутина за правилни реакции в отделни ситуации. Доста често в политиката еднозначно правилно решение няма. При работата ми с изявени жени – лидерки ми е правило впечатление, че те почти винаги успяват да наложат своите идеи и мнение, но по начин, съобразен и с мнението на останалите, за разлика от мъжете –лидери. Обикновено те налагат твърдо своите идеи, което, признавам си, е и в моя характер, и вероятно и за мен работата със Светлана Атанасова ще е много полезна.

-Според Вас как ще се представят сините през есента?

-Много е важно в какъв формат ще се явим на изборите. От голямо значение ще бъдат качествата на кандидатите за общински съветници, които все още са неизвестни. По отношение на кандидата за кмет има яснота. Мисля, че Светлана Атанасова ще се справи. Искрено се надявам, че не само партиите от Реформаторския блок ще застанат зад кандидатурата ни за кмет, а ще се присъединят и други. Освен това настроенията на избирателите зависят и от политическата обстановка на национално ниво. По отношение на нашите кандидати – ще заложим на хора, които са успешни, личности, ръководители, специалисти, ще разчитаме хората в тях да припознаят личностите, които ще реализират идеите им в управлението на общината. Личното ми мнение е, че една Община е като акционерно дружество, в което акционери са всички граждани, а Общински съвет е Управителният съвет, кметът е като изпълнителен директор на дружеството. Досега не съм срещал в икономиката акционерите да си изберат калпав управител, който да не може да управлява активите и парите им, но в политиката това се случва много често и се залага не на здравия разум, а на емоция и запалянковщина. Затова намерението ни е кандидатите ни да бъдат добри мениджъри, които могат да управляват почтено чуждия актив с грижата на добър стопанин.

-Преди 16 години бяхте кандидат за кмет. Какво различно виждате оттогава?

-За съжаление виждам неща, които тогава съм си мислил, че може да се променят за един мандат, а ето че вече минаха четири. Като тръгнем от периферията, от селата, и стигнем до общинския център. Тъжното е, най-вече в селата, че проблеми, които хората поставяха преди 16 години, сега отново са същите. В града наистина има направени нови и хубави неща, благодарение на европейски програми, но мисля, че един от проблемите, който е ескалирал оттогава, това е сигурността на гражданите. Казано с други думи, ми е все едно дали ще ме набият на тротоар с нови плочки или на неасфалтирана улица. Изобщо не се шегувам. Няколко пъти малката ми дъщеря, като сме в Самоков на гости на приятели, ме моли да си тръгваме по светло, за да не ни нападнат. Затова сте виновни и журналистите, защото пишете само лошите новини и ги тиражирате многократно. Друго, което ме дразни като самоковец е, че не се ползваме с добро име в обществото и ми се струва, че трябва да се поработи за промяна на този имидж. Всеки гледа само собствения си двор, не пазим и не се грижим за общото. Вандалските прояви не се наказват, а се възприемат като проява на геройство. Каквото и да се направи, който и да го е направил, то е наше и трябва да го пазим. Може да е смешно, но един от признаците, по който може да се съди за състоянието на Самоков е надутата чалга следобяд или вечер през почивните дни. Прави се от някой, който не се съобразява с останалите. Българинът, а и самоковецът, много обичат да говорят за ред и управление, но ако може редът да не го спазват точно те и да управляват твърдо останалите, а не тях. А пък управляващите се съобразяват кого и как управляват, защото мандатът изтича и някой ще трябва да гласува отново за тях. Това е и една от причините да ни заобикалят чуждите инвеститори, но това е тема за цяло интервю.

-Какво ще се случи след 1-ви юли в сферата на енергетиката?

-Специално аз очаквам да настъпи втори юли.

Десислава Стоянова