Има ли ефект от подземните контейнери? – питат самоковци

„Общината даде миналата година 50 000лв. Ползват ли се?“ – питат местните

 

До сайта „Самоков инфо“бе подаден читателски сигнал с въпроси за подземните контейнери. „Преди около година в Самоков и Боровец бяха поставени подземни контейнери. Забелязах, че пред подземните контейнери, намиращи се пред ОББ, са сложени нови пластмасови контейнери. Защо? Не се ли ползват подземните? Очакваните предимства бяха боклукът да не се вижда, да е по-чисто и да не мирише. А хората в района разказват, че макар и европейска, новата придобивка вече е побългарена. За подземните контейнери се дадоха 50 000лв.“ – коментират читателите „Самоков инфо“.

Потърсихме официална информация от служителите на фирма БКС, които най-добре познават тематиката.

„Тези контейнери, подземните, са най-ефективни“ – заявиха ексепртите от фирмата. „Това е бъдещето – боклукът не бива да се вижда. Ниската култура на хората обаче предизвиква проблеми. Сметта се изхвърля до контейнерите. Кръчми от Боровец не искат да ползват достатъчно контейнери според нуждите си и карат сметта си в Самоков. Масово смет се изхвърля в найлонови чували до контейнера – това е в най-добрия случай. Носят от Боровец, от Самоков и т.н. Възмутително е, че в подземните контейнери в центъра на Самоков вадим от умрели животни, мебели до скапани домати и пъпеши. Пластмасовите контейнери, поставени пред подземните пред ОББ ще се махнат, след като колата, с която се почистват подземните контейнери излезе от ремонт“ – поясниха от БКС в отговор на читателския въпрос до сайта „Самоков инфо“

След подаване на сигнала до БКС, завчера веднага пластмасовите контейнерите бяха махнати и вече може да се ползват подземните пред ОББ.

От БКС припомнят, че сметта от почистване на тревни площи или строителни материали може да бъде извозена от Общината, която е посочила телефони за извършване на услугата.

„Само преди дни в кв. „Езерото“ е почиствано, косена е трева и е изхвърлена до контейнера. Регионалното сметище има компостираща система, нека сметта се кара там“ – призовават от БКС.

В момента фирма БКС продължава асфалтиране и текущи ремонти в Самоков и селата. Работи се поул. „Отец паисий“, разширяват се платната и по бул. „България“. Общата стойност на текущите и основни ремонти е 15 000лв.