Има ли дискриминация на ромите в Самоков?

Протести и на други сам20180218_141853оковци – „Искаме равни права пред 20180218_141705закона, да си плащат тока ромите. В Самоков те не са дискриминирани, точно обратното е – дават им се повече права. Защо?“

В Самоков ромите излязоха на протест срещу дискриминацията. През седмицата около събитието се разиграха доста жалки и абсурдни ситуации.  В отговор на вчерашния протест за дискриминацията други самоковци също излязоха на площада и попитаха докога ще плащат сметките за ток на ромите, сметките за водата и ще трябва да търпят набезите им по къщите си, нивите и дворовете?

„Във „Възраждане“ вече не може да се живее нормално. „Вълната“ обаче върви нагоре, към центъра, скоро ще стигне до къщите и на тези, които живеят там. Настояваме да се вземат мерки от местната власт“ – заяви Иван Кирилов пред сайта „Самоков инфо“ по време на протеста в неделя. „Кой изсече Ридо? Коя беше причината за наводнението в Самоков?“ – питаха млади хора по време на протеста за дискриминация. „Искаме помощи и ние, за да си гледаме децата“ – настоя самотна майка.

„Ние протестираме срещу дискриминацията в Самоков. И ние искаме да получаваме семейни помощи, социални помощи, да се строим къщи където си поискаме“ – иронизираха самоковци. На плакатите им пишеше:

„За равни права и за равни задължения, за еднакви закони за всички“.

 

 

На контрапротест излезе друга група роми, които в прав текст заявиха, че дискриминация в Самоков няма. Групата бе водена от Александър Методиев, който успкои страстите. В тази група бе и бившият съветник Ангел Радков.

 

Сред ромите, които протестираха беше Христо Николов. На въпроса на сайта „Самоков инфо“ дали той организира протеста, Николов отговори уклончиво и каза, че е един от организаторите. В подкрепа на протеста беше дошъл Владимир Кузов. Както е знайно той беше депутат от гражданската квота на Атака и бе обвинен за блудство и педофилия. На въпроса по чия покана е дошъл на протеста Влади20180218_140324 (1)мир Кузов, Христо Николов отговори: „Събитието е отворено, не знам дали е тука, не съм го канил, не мога да кажа кой да идва и кой да не идва“ – заяви Николов. Николов каза, че причина за протеста е образованието. „Искаме да сме образовани“ – каза той и  допълни, че самият той е със средно образование. На въпроса дали е професионален протестър, Николов отговори, че има гражданска позиция и си я изразява. „Ромите вече си плащаме тока, на 100%“ – заяви Христо Николов. „И българи, и роми административно са дискриминирани“ – каза Николов.

 

„Аз съм от протестиращите. Принципно дискриминация съществува в цялата страна. Дали в Самоков е в по-големи размери не знам20180218_134328, понеже не живея в Самоков, а в София. Според някои хора тук съществува напрежение и не се допускат определени хора в заведенията. Това се говори, имало и сегрегация по отношение на децата, които учат в определени училища и детски градини“ – каза Кузов. На въпроса ни дали има принос за организирането на протеста и дали познава организаторите, Кузов заяви, че познава Христо Николов, но самият той не е сред организаторите на протеста.

„Ние сме против протеста, защото няма никакво напрежение. Христо Николов създава изкуствено напрежение в града.Човек, който не живее над 10 години в Самоков, създава напрежение – заяви Александър Методиев пред „Самоков инфо“. „В Самоков живеем като в малък град, тука е единственият град в България, в който живеят спокойно българи и цигани“ – допълни още Методиев. „Не е вярно, че ние сме спрели протеста и сме се заканвали на хората от махалата, които искат да протестират. „Ние сме контрапротестиращи, но не сме заплашвали ромите, които искат да протестират“ – казаха Радков и Методиев.

„Моете дете учи в българско училище и никога не е имало проблеми, всички са равни и няма дискриминация в града“ – каза пред „Самоков инфо“  Стефан Стефанов. „Махалата вече си плаща тока, питайте в енергото“ – допълни още Стефанов, а роми показаха фактури за платени сметки за ток за миналия месец.

 

Пред сайта „Самоков инфо“ Александър Методиев заяви, че захранването с ток в махалата на 90% вече е законно. „До месец юли ще имаме захранване на целия квартал напълно законно“ – заяви Методиев.

Той припомни, че преди години по негова инициатива в кабинета на Рамадан Аталай, тогава председател на Парламентарната комисия по енергетика, е започнало законово плащане на тока. „С г-н Аталай изивикахме в кабинета му в Народното събрание шефовете на ЧЕЗ, също поканихме кмета на Общината Владимир Георгиев, заедно с юристите на Общината, юристите на ЧЕЗ и обсъдехме по какъв начин да се направи новото елзахранване в кваратала. Де факто знаем, че всички жилища в махалата са незаконни и си се стигна до законовата форма – да се отдават терените под наем на собствениците на жилищините сгради, за да си плащат наема в Общината и да се сключат договори за откриване на партида за ток. Това е единственият законен начин. Вече и сметосъбирането се плаща, чрез тези договори. Плаща се такса смет за извозване на контейнерите в квартала. И този пролбем се реши. Имам намерение и влизаме в преговори за изграждане на канализация и водопровод в цялата махала. В преговори сме с областното ръководство на ВиК. Ще се направят проекти и ще бъдат финансирани още през това лято“ – заяви пред „Самоков инфо“ 20180218_134917Александър Методиев.

Всички на протестите бяха впечатлени, че шефът на полицията Васил Попов бе сред хората си и зорко следеше да не се стигне до сблъсъци. На площада бяха и шефовете на всички отдели в РУ на Самоков. Полиция и жандармерия респектираха и не допуснаха да пострада никой. Групите от трите протеста се разотидоха след около час престой на площада.