Илиян Василев: Думите на руския патриарх не са християнски

Няма нищо християнско в претенцията на руския патриарх Кирил да се почитат не загиналите в Руско-турската война, а империята, която е воювала – защото паметта е за загиналите, а не за властимащите, които са се движели от своята корист и подбуди – такава позиция изрази Илиян Василев, бивш посланик на България в Москва.

В блога си той публикува линк към видео, разпространено от руската страна, на което е заснето назидателно изказване на Кирил при срещата му с българския президент Румен Радев. Българската общественост научи за недипломатичната му проява, след като кадрите бяха публикувани в мрежата, тъй като от президентството запазиха мълчание по случая, при който Кирил недоволства, че почитаме жертвите от всички народи в Руско-турската война…

„Прекрасно. Най-накрая руският елит, към който принадлежи Патриарх Кирил разбра, че версията им за свободата и признателността на българите не е нито единствена, нито тази, която ще спечели сърцата и умовете на съвременните българи.

Откровени са лъжите и демагогията – нямало финско, полско, румънско, литовско участие, а имало разквартирувани полкова на руската армия. Дори и сянка на съмнение няма относно „освободителната мисия“ на руското самодържавие, което постави половината кълбо под своя диктат и ботуш.

Няма нищо християнско в думите на Кирил – всеруския патриарх – защото паметта е за загиналите, а не за властимащите, които са се движели от своята корист и подбуди.

Българската общественост ще разбере колко арогантни до болка са руските йерарси на РПЦ в обслужване на текущите цели на руската политика. Координацията на тази визита с Кремъл и МИД е без прецедент, Кирил дойде не като глава на РПЦ толкова, колкото като пратеник на руския цар.

Да, Кремъл форсира разцепление в България, защото няма съмнение, че тези думи на Патриарх Кирил ще радикализират русофилите, а публично изказаното му недоволство ще притисне до стената кохортата от коленопреклонни домакини. И всичко за сметка на българската нация, която се разкъсва между изкуствената „признателност“ към Русия /вместо да и държи сметка за насилието и смяната на режима/ и нуждите на своето развитие в рамките на Европа.

 

Сравнете тази захаросана версия на руската „безкористна“ любов към българите и „братските“ мотиви за руско-турската война с това, което знаете за войната и с текста на Сан Стефанския мирен договор, където няма и дума за България и нейната държава.

Припомнете си за серията от дипломатически договорености, които де факто дават правната рамка и „зелена улица“ от страна на Европа, в т.ч. Райхщадското споразумение, Лондонския протокол – която е „спечелена“ за освобождението на България от Априлското въстание, от Старозагорското въстание, от бунта на самите българи.

Както се казва и демагогията има своите граници.

Президентът Радев сам се постави в ъгъла в желанието си да предостави дома си за атака срещу правителството и проевропейските сили у нас. Защо спести на Патриарх Кирил, че съвременните руснаци могат да видят паметник и признателност за главните действащи лица във руско-турската война само и единствено в България, след като в Родината си тяхната памет беше поругана и унищожена в пряк смисъл? Това не е станало от вчера за днес, а резултат на десетки години системен и съзнателен демонтаж на вътрешно-руската признателност, а това е станало и с участието на Руската православна църква.

Не Патриарх Кирил, а ние трябва да питаме с какво право съвременните руски лидери изобщо се кичат с моралният авторитет на загиналите и претендират за признателност към себе си, след като България даде подслон на бежанци от терора и насилието в самата Русия? Къде и ако ги има в какво състояние са паметниците на руските генерали и дипломати в самата Русия? Отговорът е стряскащ. Къде е паметникът на генерал Скобелев, който беше в центъра на Москва, например? Тонът, който руския патриарх си позволи, е без всякакъв прецедент и заслужава остра и ярка реакция. Това не е просто изказване на мнение, а акция по назидание“ – пише в блога си Илиян Василев.

Източник: News bg