„Изкуството е свободата на човешкия дух. Ако духът не е свободен, ние сме свършени“ – галеристът Иво Масларски дни преди юбилея

 

Десетки изложби в страната и чужбина, представени множество стойностни творби и седем библиофилски албума – това е само част от богатата биография на 20-годишната Галерия „Масларски“

 

 

На 14-ти юли Галерия „Масларски“ ще празнува 20-годишен юбилей. Гостите й ще могат да видят уникална колекция за ценители на стойностното изкуство. Иво Масларски вече е подредил 85 картини на 24 художници.

„Това са хора, с които съм работил през годините и към които имам отношение“ – сподели за „Самоков инфо“ Иво Масларски. Сред тях са починалите Наум Хаджимладенов, Крискарец, Георги Белстойнев, Слави Генев, както и част от художниците, с които Масларски е работил през годинте – Десислава Минчева /дъщеря на Калина Тасева/, Ивайло Мирчев, Светлин Русев, Мария Райчева, Милко Божков.100_5964

„20 години по-късно с помощ Божия и семейно търпение, през 2017г. се събраха в Самоков майсторите Ивайло, Антон, Илия, Васил, Десислава, Захари, Пламен, Росен, Светлин, Цветелина, Стоимен, Стоян, Тоня, Чавдар – и работиха с една четка, със спомена за своите побратими … и сътвориха тази картина за мен, грешния поклонник на делото и събирач на изкуствто им“ – пише Иво Масларски в юбилейния каталог за годишнината.

 

„Галерия „Масларски“ е от малкото примери, да не кажа – единствен, в който възрожденският дух витае в красивото камерно пространство като една висока и стойностна национална мярка. Да издърIMG_0618жиш 20 години, най-общо казано „на хляб и вода“, извън пазарната конюктура в името на една чиста идея, да организираш десетки изключителни изложби у нас и в чужбина, запазвайки високата естетическа и професионална мярка, да владееш духовното пространство с автори и произведения, които носят надеждата и вярата в трайните начала на изкуството – само по себе си това е творчески подвиг. Заедно с това Галерия „Масларски“ издаде серия библиофилски книги, в които словото, графиката и рисунката живеят в свой уникален свят. Най-същественото е, че Галерия „Масларски“ е жив организъм, който оцеля с много усилия и любов, превърнат в творческа съдба“ – пише Светлин Русев в юбилейния каталог.

„Всичко е в резултат на моята дългогодишна дейност. От 40 години се занимавам с изкуство. Създаването на галерията е един естествен път, продължение на моята предходна дейност. По времето на комунизма не съм си представял, че може да се случи такова нещо. Много от тогавашните художници и сега са водещи, явно и по времето на комунизма самата атмосфера в Съюза на художниците, е била доста свободна и демократична. Да се занимава човек с изкуство е отговорна работа, трябва да се прави селекця, да можеш да даваш. За да имаш галерия в нашите условия, трябват много качества, това не е кинкалерия, тук не става дума за търговия“ – споделя философията си Иво Масларски.

Преди това е отпечатвал графики в Съюза на художниците. „Оттам имах поглед върху изобразителното изкуство, и контакти – също. Опитвал съм се винаги да надхвърлям чисто професионалната си дейност“ – признава Масларски.

През 1997г., когато се открива галерията, започва представянето на известни български художници, един от първите беше Васил Чакъров. „Започнах с много любов, ентусиазъм и вкус. Това ми носи винаги радост. „Художниците, с които съм работил, са със своя характер и нрав, с високи духовни ценности. Тези думи, колкото и да се обезценяват в днешно време, за мен са водещи“ – казва още той.

 

Освен многото и стойностни изложби, Масларски е създал досега уникални седем библиофилски издания – в тираж 30-40 ръчно изработени албуми. „Избирам ги според мое свотоусещане, след разговори с творците. Да се направи един библиофилски албум е доста труд от всчики страни“ – казва Масларски.

„Селекцията на художниците е резултат от дългогодишния ми опит. Изградил съм вкус и критерии, работя с най-известната част и най-добрите от българските художници, може да има и пропуски, разбира се. Човек трябва да има хигиена на дейността си във всяко отношение. Трябва много искреност в тази дейност. И коректност, за да се запазиш през годините, да не опетниш името си“ – допълва още Иво Масларски.

На въпроса ни кой ще открие изложбата, той отговори с чувство за хумор: „Изложбата няма да има откривател. На народа му писна някой да му чете, картините говорят сами за себе си. Всички, които имат отношение към изкуството, са добре дошли“ – кани Масларски.

„Човек не трябва да се взима насериозно! Той трябва да прави сериозни неща. Познавам хора, които са се взели насериозно и това ги води доникъде“ – казва още Масларски.

galeria-maslarski

За рождения ден на галерията пожелава – „Всички да бъдем живи и здрави. Знам, че на всеки в днешно време е трудно, при мен нещата си дойдоха по естествен път, правя това което мога, за да се реализирам. Щаслив съм, че нямам началник, но продължавам и до ден – днешен да се уча и уважавам мнението на другия. Но не уважавам глупостта и некомпетентността. Изложбата трябва да бъде свобода на човешкия дух – това е изкуството – да се почувства свободата на човешкия дух. Ако духът не свободен, ние сме свършени“ – споделя Иво Масларски.

За юбилейния каталог Иво Масларски благодари за помощта на Общината и Веско Георгиев.

20-годишният юбилей е в Галерия „Масларски“ с начало 17 часа в петък /14-ти юли/. 

Десислава Стоянова