Изгоненият за шпионаж за Русия искал да прави банка и НПО

В проекта на обвинения в шпионаж в полза на Русия председател на сдружение „Русофили“ Николай Малинов, който беше пуснат под парична гаранция от 50 хил. лв., е имало идея за създаване на банка. Това обяви пред БНТ бившият главен редактор на „Дума“ Юрий Борисов, който беше един от разпитваните в Специализираната прокуратура като свидетел по разследването. Той уточни, че е имало няколко написани варианта на проекта и не знае прокуратурата с колко от тях разполага. Именно в единия от тях било записано, че е нужно създаването на банка, „за да се реализира целият пакет от идеи“.

 

Вчера прокуратурата публикува факсимиле от докладната записка на руски език, подписана от председателя на движение „Русофили“ Николай Малинов и иззета при претърсването в дома му. Докладната е писана на компютър в обем 4 страници и с 3 приложения, включващи информация за дейността на „Русофили“, създаването на икономическа основа за дейността на движението и автобиография на Малинов – „Придобиване на контрол върху „Дунарит“ от „Емко“ на български език и „Предложение на Цветан Василев, собственик на „КТБ Груп“, за продажба на активи“ – на руски език.

Юрий Борисов каза още, че е автор на част от идеите в проекта. Дори чул лично написани от него изречения, цитирани от зам.-главния прокурор Иван Гешев, срещу когото се провеждат протести с искане да бъде оттеглен като кандидат за нов главен прокурор. Той е и единственият борещ се за позицията.

Журналистът каза още, че всичко написано в проекта е „много безобидно“ и е „мозъчна атака как да влияем на обществото и да налагаме идеи“.

Идеята за придобиване на БТК пък била икономически проект, „който да генерира средства“. Борисов добави, че сдружение „Русофили“ не е срещу Европейския съюз. Той добави, че е имал сключен договор с Руския институт за стратегически изследвания на руския генерал Леонид Решетников, който получи забрана за влизане в България за период от 10 години заради шпионския скандал.

 

„Целта е да създадем в своите умове една система с икономически параметри, която би ни позволила да влияем на общественото мнение в посока на идеите, които имаме, които не съвпадат с идеите на управляващите. Правихме анализи от български професори за Руския институт за стратегически изследвания. Темите бяха поръчани от тях. След одобрение бяха заплащани и бяха публикуване в списанието на БСП „Новото време“, каза още Юрий Борисов.  Борисов допълни, че е време да се създаде и неправителствена организация „Русия за България“.