Извод след 10 години усилия: работата по европейски проекти дава много на учениците от Професионална гимназия по туризъм

„Това училище сбъдна мечтите ми. Бях на обучение във Франция и видяното там силно ме впечатли. Ще се стремя отново и винаги към високите цели“ – сподели пред сайта „Самоков инфо“ Анжелита Петрова

При перфектна организация днес Професионална гимназия по туризъм – Самоков представи дейността си по Европейски проекти. Те са от изключителна полза за учебното заведение и за всички, които са избрали да бъдат в паралелките му и да се доверят на преподавателите в школото, които са известни с професионализма си не само в Самоков.

Днес учители и ученици посрещнаха гости от Общината, от РИО, за да се похвалят с постигнатите резултати и да покажат значението на европейските ценности. Екипът на училището благодари за съдействието и помощта на депутата Валентин Милушев и на Светлана Атанасова – изпълнителен директор на хотел „Самоков“ – Боровец, където немалка част от учениците от ПГ по туризъм започват работа след завършването.

ПредставяIMG_3157нето на резултатите оIMG_3146т десетгодишната дейност на училището по Европейски поректи започна с Химна на ЕС. Събитието бе част от инициативата „Дни на Еразъм“, станала факт по едно и също време в цял свят в институции, легитимни за участие в Програма „Еразъм+“. Инициативата е под патронажа на президента на Европейския парламент Антонио Таняни и европейския комисар по образование, култура, младежта и спорта Тибор Наврачич.

С „Добре дошли“ се обърна към всички Борислава Хаджийска – врид директор на училището. „Ние се съизмеряваме с ценностите на европейския съюз, благодарение на програмите и проектите, по които работим. В резултат се повиши качеството на образоването, което даваме на нашите ученици. След това нашите ученици са канени да са върнат в държавите, които са посетили, за да работят там. Тези проекти са от значение за манталитета на нашите ученици, които припознават ценностите на една голяма общност, каквато е ЕС“ – бяха част от думите на Борислава Хаджийска.

По проекти на ЕС ученици и преподаватели от училището са били на обучение в Полша, Гърция, Франция, Ирландия, Италия, Англия, Испания и много други.

„Не сме били в доста други държави, но имаме идеи за нови партньорства“ – сподели уверено Борислава Хаджийска. Сред преподавателите, участвали в проектите, са Албена Попова, Елена Сердарова, Красимир Димитров, Дим. Апостолов и много други.

„Днес представяме 10-годишен упорит труд и много усилия по програмите на Европейския съюз „Леонардо да Винчи“, „Коменски“ и „Еразъм+“ – споделиха ученици пред сайта „Самоков инфо“.

„Това училище сбъдна мечтите ми. По проект бяхме във Франция, видяхме една уникална култура, много различна от нашата. Ще продължа да си поставям високи цели. Сега искам да работя и в Америка“ – сподели пред сайта „СамоIMG_3143ков инфо“ Анжелита Петрова. IMG_3152

„Бяхме в Париж, в Амиен, запознахме се с френската кухня, видяхме начина на работа в заведенията за хранене, видяхме различен и интересен начин на живот. Имаме страхотни преподаватели и директор в лицето на г-жа Хаджийска“ – допълниха Ани Карагьозова и Айвън Иванов, които са в 11-ти и 12-ти клас на ПГ по туризъм.

Какво още каза директорът на ПГ по туризъм, Борислава Хаджийска, ще разберете от интервю, което ще публикува „Самоков инфо“.

Десислава Стоянова