Известни по света, непознати за Самоков

 Днес бе дадено началото на проект в Сарафската къща. Уредникът Марияна Лобутова посрещна участниците и гостите и поясни значението и целите му.

„Национален дарит100_6787елски фонд „13 века България“ 100_6785–  „Сарафска къща“, Самоков и Професионална гимназия по туризъм, Самоков, започна работа по проекта „ПРИЗНАТИТЕ НЕПОЗНАТИ САМОКОВЦИ“, който цели да обхване образователните институции в региона. „Проектът е отворен и за другите училища в100_6793 града“ – допълни Марияна Лбутова.

Целта е опознаване на малко познати или не достатъчно известни наши съграждани, получили национално и международно признание, обгърнати от забравата на динамичното ни съвремие.

Първият етап на проекта е насочен е към ученици от средните училища в община Самоков и по него се проведе среща в „Сарафската къща“ с общественици и интелектуалци. Мира Мирчева – библиотечен специалист, оперната певица Росица Тренкова и педагогът Даниела Георгиева представиха дейността и биографиите на Живка Клинкова – диригент, композитор, фолклорен деятел; проф. Васил Стоин – бележит самоковски фолклорист и Христодул Костович Сичан-Николов – български просветен деец. 

Вторият етап на проекта е свързан с провеждането на средношколски конкурс „ПРИЗНАТИТЕ НЕПОЗНАТИ САМОКОВЦИ“ за написване на есе или къс разказ, като срокът за представяне на текстовете е до 31 март.

В третия етап на проекта ще бъдат обявени на резултатите и ще се представят отличените конкурсни работи. Предвижда се това да стане до през месец април 2018 г. През четвъртия етап на конкурса ще се състои представяне  на отличените конкурсни работи пред ученици  от основни училища в община Самоков.

Сайтът „Самоков инфо“ е партньор по провеждането на проекта.

Днес пред аудиторията застана и шефът на НДФ „13 века България“ Митко Тодоров. „Хубаво е да се научи повече за тези личности. Няма край, който има бъдеще, без да познава историята и миналото си. Пожелавам успех на всички, които ще работят по този проект“ – каза Тодоров. 100_6786

Марияна Лобутова обяви, че всички отличени за творбите си ще получат грамоти и парични награди, като за първо място ще се дадат 250лв., за второ – 200лв., за трето 150лв.

 

Библиотечният специалист Мирослава Мирчева разказа за тримата самоковци Христодул Костович Сичан-Николов, Васил Стоин и Живка Клинкова, като подчерта, че са възрожденци по дух.“Не трима непознати, повече от 300 са видните самоковци, за които се знае малко. В Самоков се върви по история, но нямаме обособени квартали, каквито имат градове като Трявна, Банско и други“ – развълнувано сподели Мирчева.

Христодул Костович Сичан-Николов се замонашва в Рилския манастир, но разбира, че това не е неговото амплоа. Заедно с Петко Р. Славейков и двама английски мисионери превеждат за пръв път Библията и в църквите в Самоков започва да се води служба на български език. Той е и първият български турист и алпинист, качил един от най-високите върхове в Алпите. Дълги години е учителствал из цялата страна, най-вече в престижната Априловска гимназия в Габрово, учителства и в Самоков, където е последното му издихание. Мирчева подчерта, че Библиотеката в Самоков разполага с богат архив за дейността му. „Нашите възрожденци са били свободни по дух“ – бяха част от думите на Мирослава Мирчева. „Христодул Сичан казва, че не зодията и полът са важни за човека, а доброто възпитание, имайки предвид образоваността“ – сподели още Мирчева.

За Христодул Костович Сичан-Николов представи данни ученичката в 12-ти клас на Профсионална гимназия по туризъм Йоана Механджийска. Представянето бе изготвено от учителя по български език и литература Красимир Димитров.

Васил Стоин  е роден на 5 декември в Самоков. От малък проявява интерес към музиката. Бащата на Васил Стоин продава къщата си, за да го изучи в Брюксел в Музикалната консерватория, където взима две години за една. Когато е на 14 години, баща му умира. Завършва Самоковската духовна семинария. Известно време е учител по музика в Долна баня, Долни Лозен, в София и в Самоков. От 1925 г. — лектор и по-късно професор в Държавната музикална академия в Со100_6796фия. Ръководител на отдела за народна музика в Народния етнографски музей в София. Диригент е на Градския хор в Самоков, създава Струнен оркестър. Днес за дейността му разказа Даниела Георгиева – изестен учител и ръководител на фолклорни състави, носители на множество награди от национални и международни конкуриси.

Стоин активно изследва българския музикален фолклор. Записва около 14 000 песни о100_6791т различни части на страната. Около 8 000 пес100_6788ни са публикувани в сборниците „Народни песни от Тимок до Вита“ (1928), „Народна песнопойка” (1930), „Народни песни от Средна Северна България“ (1931), „Родопски песни“ (1934, съвместно с Ангел Букурещлиев и Райна Кацарова), „Български народни песни от Източна и Западна Тракия“ (1939, посм.). Подготвя за печат сборниците „Народни песни от Западните покрайнини“ (1959, посм.) и „Народни песни от Самоков и Самоковско“ (1975, посм.).

„40 години от своя живот отделя за записване и систематизиране на народни песни и оставя огромно песенно богатство. Записва песните, докато се пеят, само с един молив и нотна тетрадка, имал е невероятен слух, за да нотира тези песни. Обикаля нашите фолклорни области и обединява песните в сборници. Този сборник ми е бил пръв помощник през годините“ – сподели Даниела Георгиева.

Песните са обединени и по предназначение – трудови – жетварски, за сенокос, сватбарски, невестински, за пътя на невестата до младоженеца, песни за различни обичаи като „Пеперуда“. Песните са номерирани, имат имената на изпълнителите, датата, мястото и годината, когато се пети“ – разказа още Даниела Георгиева.

За Живка Клинкова разказа оперната певица Росица Тренкова.

Клинкова е родена през 1924г. Завършва ДМА (1947). Учи пиано при проф. Д. Ненов, дирижиране при проф. Е. ди Веки и композиция при проф. П. Хаджиев и проф. В. Стоянов. Специализира композиция при проф. Вагнер-Регени и проф. Б. Блахер в Берлин (1960­-66). Посещава международните курсове за нова музика в Дармщат (Германия, 1964), Бурненвил фестивал в Копенхаген (Дания, 1979), Карл Хофер симпозиум в Берлин (Германия, 1982), Хайделберг (Германия, 1985). Работи като композитор и диригент в ДАНПТ (дн. НФА “Ф. Кутев”) от основаването му.

Автор е на 11 балета, опери, мюзикъли; произведения за симфоничен, струнен и камерен оркестър; сюити и други за народен оркестър; камерна инструментална музика; над 250 солови и хорови песни със съпровод на пиано; обработки на народни песни и танци; музика към филми; пиеси за естраден оркестър и др.

Получава международни награди за филмова, камерна музика и музика за фолклорни формации. Много от творбите й прозвучават за първи път и се изпълняват с успех в чужбина. Лауреат е на Световния младежки фестивал в Букурещ (1953). През 1981 получава грамота от Папа Йоан Павел II за операта “Св. Св. Кирил и Методий”, партитурата се съхранява във Ватикана. Клинкова умира в самота през 2002г. на 23-ти декември.

Сайтът „Самоков инфо“ ще продължи публикуването на биографиите и данни за дейността на Стоин, Клинкова и Сичан.

Десислава Стоянова