Иван Башев – дипломат от европейска величина, допринесъл много за развитието на Малко Търново

 На 24 февруари се навършват 103 години от рождението на Иван Башев

Днес се навършват 103 години от рождението на Иван Башев. Министър на външните работи в периода 1962-1971 г. Той ще бъде запомнен като най-нестандартния министър в Източния блок. Допринесъл изключително много за отварянето на България към външния свят. На него дължим и развитието на Малко Търново. Той е „виновникът“ за откриването на граничния пункт с Турция, както и свързването на Царево с границата.

Иван Христов Башев е роден на 24(11 ст. ст.).02.1916 г. в София. От 1957 до 1961 г. работи в Министерството на просветата и културата, през 1961 – 1962 г. е заместник-министър на външните работи, а от 1962 г. до смъртта си е министър на външните работи на Народна република България. Министър на външните работи в три правителства последователно, в продължение на 9 години. Определят Иван Башев като най-успешният ръководител на българската дипломация. В Странджа ще го запомнят като човека, държавния ръководител, който е допринесъл най-много за хората като народен представител на малкотърновска община.

Ето няколко извадки от книгата на Илия Петков „Съдба без отдих“ за Иван Башев:

„Когато Иван Башев дойде за първи път като наш народен представител, след като беше избран за такъв, ние мислихме, че и той е като другите партийни и държавни ръководители. Подготвихме специална вечеря във вилата в местността „Качул“ – сготви се по половин пиле на човек. Уловихме и опържихме риба от река Велека. В специални малки гювечета се приготви кисело овче мляко. Донесохме малко домашна ракия и бяхме закупили вино – „Сунгирларски мискет“. Оказа се обаче, че Башев въобще не е по тези пищни вечери. Хапна малко от рибата, от овчето мляко и нищо повече. Не отказа да му налеем чашите с ракия и вино, но си останаха ненапити. Обичаше да ходи пеш. Обичаше тишината и спокойствието. Не пушеше. Не употребяваше алкохол. Високо културен и възпитан човек. Когато беше в избирателния район, предпочиташе да нощува във вилата на Горското стопанство в местността „Качул“. Идваше в Малкотърновския избирателен район винаги сам, с шофьора си. Редовно, преди всяка сесия на Народното събрание идваше в избирателния район, провеждаше срещи с актива и събрания с населението и искаше да чуе от хората кои проблеми ги вълнуват. В края на всяка година даваше отчет пред избирателите за своята работа като народен представител“.

Бялата смърт го застига в местноста „Меча поляна“, на около 500 м от х. “Алеко”. На мястото днес се намира скромен паметник

Благодарение на Иван Башев бе открит Граничният контролно-пропускателен пункт „Малко Търново“; пътят Царево – Малко Търново – границата през 1970 година, мотелът със 114 легла и голям ресторантски комплекс; започна проектирането и по-късно построена общинска болница „Иван Башев“.

Иван Башев загина от измръзване в снежните преспи на Витоша, близо до „Щастливеца“ на 13-ти декември 1971 година.

Емел МАХМУД