Зетьовете на Драгушиново – главни герои на селото

Какво е село Драгушиново без зетове – след като доста време си задаваха този въпрос кметът на селото Георги Хаджийски, негови приятели, сред които Румяна Костадинова, Петър Домишляров и един от най-дългогодишните зетове, Атанас Захариев, спретнаха в тяхна чест голям празник. В центъра на селото поканиха и зетове, и стари, и млади, и местни, и гости.

Всички поздравиха смелите мъже, решили да си вземат драгушинка и да останат в най-щаркеловото село в България. С деликатното си чувство за хумор кметът на Драгушиново, Георги Хаджиски, сподели как са представени местните зетове във вицове и забавни случки, предавани от уста на уста.

На празника имаше и богата музикална програма, в която участваха най-гласовитите драгушинци, които са част от известните в Самоковско женска и мъжка певчески групи. Гастролиращите певици и танцьори от село Доспей и село Маджаре поздравиха драгушинци и им пожелаха селото да става все по-привлекателно за млади хора, да се запазят и продължат подобни хубави традиции.

„В Драгушиново на почит са всички зетове – и тукашните, и вносните“ – сподели в тона на празника Василка Зетова.

Всъщност родът Зетови в селото е дос35295861_2044727238890404_736471713126023168_nта голям и родоначалник е мъж, дошъл зет в Драгушиново. Родът Московски пък е от руснакът Димитрий, който се разболял, докато бил из Самоковско, останал в Драгошиново и си взел невеста за лек и век. Русинови създали семейни гнезда в селото по време на Руско-Турската война. Кабадийски също водели началото си от зет в селото.

Тези и още много подобни данни е намерил кметът Георги Хаджийски, докато пишел една от многото си стойностни книги „Драгушиново, или за шепота на преданията“.

„Зетовете имат своя принос за развитието на селото, затова трябва да ги уважаваме“ – коментира кметът Хаджийски – известен краевед, блогър и общественик.

Десислава Стоянова