Здравко Пенев: Шипочане се слави с честност и трудолюбие, които предаваме нататък

100_4388100_4378

С почерпка от кмета почна нов100_4376ата година в Шипочане. Вино с неповторим вкус и скара, приготвена с мерак от именяка Васил Владов имаше за всички, които се хванаха на първото хоро за тази година в селото. Наричането на пръстените е традиция от много години, откакто селото съществува и Здравко Пенев не я оставя. Благият му нрав, чувството за хумор и готовността да помогне карат шипочанци години наред да го правят кмет. А и миналата година това му се паднало при наричанията –нов мандат.

Пръстените в менчето преспаха под китки и щом пропяха петлите, Таня Гуцалова ги заприготвя за обичая.

Оркестърът на Казаков сгря атмосферата на мразовития първи януари. След първото хоро кметът поздрави гостите и шипочанци и им пожела здраве и късмет. “Шипочан се слави с честност и трудолюбие и традициите се прадават нататък” – каза още той.

Пърстенарката Таня не бе избрана случайно. Най-хубавите моми от селото имат честта да водят наричанията. Тя учи в Медицинския университет и мечтата й е да си отвори аптека. “В Шипочане, и то без наем, и напълно безплатно” – обеща още отсега кметът Здравко Пенев. Оказа се, че Таня е братовчедка на друго едно напето момиче – Даниела Станкова, която преди няколко години беше пръстенарка. Даниела обаче от известно време е далече от родината си, защото се задоми в Португалия. Най-щастлива, че внучките са напети е баба Йорданка, Даниела е от дъщеря й – Виолета, а Таня от сина – Георги.

Майката на Таня дошла в Шипочане доста отдавна, но баш на Бъдни вечер, харесала селото и адетите му, заиграла хората му. “Шипочанци са много дружелюбни” – казва Светла. “Да танцувам така цяла година” – си пожела щастливата майка на пръстенарката.

На хорото пръв дойде и проф. дмн. Николай Милошев – учен и сеизмолог, дългогодишен служител на БАН, през 2013г. беше министър на образованието в служебното правителство на Марин Райков.

Милошев има вила в селото, наследил я от баща си ведно с удивлението от красотите на Шипочане. “Има много хубава природа, има атмосфера. Ние метеоролозите разбираме от тези неща” – каза с усмивка Милошев. Любимото му място е в двора, който се къпе в слънце през повечето време в годината. “Тук има всичко, което ние в града търсим” – каза още Милошев.

Към днешна дата той е заместник-председател на БАН. На питането ни каква година очакват в БАН, той каза, че им е препоръчано да се преструктурират и средствата са още по-малко. “Но тук не сме, за да говорим за това” – напомни Милошев.

Хората в Шипочане се въртяха часове и стоплиха първоянуарския предиобед.