За нас е важно да не се допуска комунистите да се върнат на власт

заяви лидерът на СДС Божидар Лукарски

Синият лидер Божидар Лукарски заяви, че като председател на СДС – партията, която е свалила комунистите от власт, не може да направи действие, което да ги върне отново на власт. Това стана днес след срещата в централата на СДС между Цецка Цачева и РБ, където коалицията даде подкрепата си за нея на втори тур.

За нас е важно да не допуснем комунистите да се върнат на власт, това е кауза на СДС. Ние свалихме комунистите, не очаквайте ние да сме партията, която ще ги върне на власт – заяви лидерът на СДС Божидар Лукарски.

„Има единна позиция да подкрепим Цецка Цачева. Разбрахме се още вчера, когато имахме събиране на Изпълнителния съвет на РБ. Доста хора присъстваха, включително и нашият кандидат за президент Трайчо Трайков“, категоричен е лидерът на СДС .

По думите му Трайков е уточнил, че няма как да позволим ген. Радев да стане президент на България и не трябва да се гласува за него.

„Никой не му е влиял да променя мнението си и да се отмята“, допълни още Лукарски.
Според него подкрепата, която е получил Трайков, е следствие от работата на партиите и на партийните структури. Той допълни, че резултатът на Трайков не е лош, даже задоволителен и добър.

„Оценката на Борисов за представянето на РБ не е точна. Ще се въздържа да оценя представянето на ГЕРБ. Нека всеки сам си извлече поуката. В теорията на конспирациите е хора от РБ да гласуват за ген. Радев и не съм склонен да вярвам, че има такова нещо“, категоричен е гостът.

Лукарски посочи, че ДСБ и Радан Кънев не са посочили твърда позиция дали напускат или не.

„Взехме решение и тази седмица ще започнем да работим върху ново коалиционно споразумение в рамките на РБ. Ще поканим всички колеги, включително и ДСБ“, обясни лидерът на СДС.

Той уточни, че няма как ДСБ да не подкрепят никого от кандидатите, защото това е като „да отидеш на футболен мач и да викаш за съдията“.

„Това не е дясна позиция. Имаме ясна разделителна линия комунизъм – антикомунизъм на тези избори. Има достатъчно цивилизационни основания да направим избора и сме длъжни като десни хора да го направим“, категоричен е Лукарски.

Той подчерта, че ако има оставка на правителството, решението ще е само на премиера на Борисов.

„Към настоящия момент няма обективна реалност, която да налага подаването на оставка. Kаква ще е алтернативата? БСП не са достатъчно силни, за да управляват сами. Трябва да управляват в коалиция, въпреки че ще получат подкрепата на ДПС. Ще видим кабинет модел „Орешарски“, обясни Лукарски пред Ганиела Ангелова.

По неговите думи най-голямата изненада на тези избори е бил резултатът на Веселин Марешки.

„Ситуацията с бежанците подкрепя засилването на този патриотичен вот. Интересно ще е кои от избирателите, подкрепили патриотите на първи тур, ще подкрепят леви и кои десни на втори тур. Прогнозата ми е, че ще има разделение на гласовете поравно“, заяви Лукарски.

Той каза още, че вотът в големите градове е бил изненада.
„Може би се е получил един протестен вот на местното самоуправление, тъй като в много от областите са кметове от ГЕРБ. Предстои ни тежка и здрава работа през тези 4 дни. Аз съм сигурен, че тези червени крепости отново ще станат сини“, каза още Божидар Лукарски.