Защо деца – сноубордисти от Самоков са прогонени от Боровец? – питат родители

Защо „Бороспорт“ не допуска самоковчета от клуба по сноуборд на пистите?“ – питат самоковци „Защо „Бороспорт“ наказа децата и ги прати във Витоша“? – задават въпроси огорчени родители, деца и треньори

Иван Андонов, родител на дете, трениращо сноуборд в самоковски спортен клуб, застана пред местната власт по време на сесията на съветниците в четвъртък. Въпросите му бяха към кмета и ресорните местни власти по спорт. „Има проблем в сферата на ски спорта в Самоков. През месец декември децата скиори от Самоков пак бяха пренебрегнати. И тогава имаше писмо от родителите до властимащите. Къде е причината за проблема?“ – питат самоковци и припомнят пролемът със скиорите от Самоков през месец декември.

„Групата деца към клуб “Бороборд“ тази година не можаха да практикуват спорта си там, където им е мястото – в Боровец“ – сподели огорчението на родители, деца и треньори Андонов.

„Разкарвахме ги като панаирски мечки на Витоша, за да си провеждат тренировките нормално. Тук съм, за да изкажа възмущение от това“ – заяви още самоковецът.

„Как едно състезание, което се провежда години наред, има традиции, и е с най-много участници, беше преместено  насилствено да се проведе не там, където му е мястото и домът му   -в Боровец, а на Витоша?

Защо се стигна дотам, малко предистория. На декемврийската сесия на ОбС, на която пак исках думата, поставихме проблеми, които трябва да се разрешат,  за да може спортистите не само от сноуборда, а и от всички спортове, да имат адекватни условия  за тренировъчни занимания“ – припомни Андонов.

„Общината тогава инициира една среща със спортната комисия, с представители на клубовете и на треньорите, на нас родителите и на представители на фирмата концесионер. Срещата премина в единомислие, но доколкото разбрахме от самата среща,  концесионерът „Бороспорт“  много- много не са съгласни с нашите искания. Тогава срещата премина в добър тон, треньорите решиха да направят едно общо искане и да го предоставят на концесионера в Боровец – фирма “Бороспорт“, за да може нещата да вървят. Мина срещата, на другия ден внезапно треньорите на ски клубовете получиха амнезия. Разбра се, че под натиск концесионерите се отказват от тези наши искания,  за да може да им се проведат състезанията в Боровец“ – разказаха огорчените родители.

„Треньорите ни Христо Ахтаподов и брат му не се отказаха от исканията – на нас родителите, на децата и на всички и…бяха наказани с това – състезанията да се проведат на Витоша, но не и в Боровец?!“ – споделят още родителите.

„Най-странното нещо за нас е, че вместо да получим подкрепа от Общината, нещата се обърнаха в ущърб на отбора! И затова от отбора са ви изпратили на вниманието на целия Общински съвет и кмета Георгиев, едно становище, което ще ви прочета аз, защото в момента треньорите пътуват за състезание“- сподели още родителят пред съветниците, кмета и заместниците му.

„Но за да стигнем дотам…просто недоумявам  към кого трябва да се обърнем, да потърсим подкрепа за нашите деца – към вас или към някой друг?“ – питат местната власт треньори и родители на децата сноубордисти.

„Тук чувам, че нов член на Общинския съвет даде днес клетва, добре чух, че се заклева да се грижи за интересите на гражданите на град Самоков, но никой не се погрижи за интересите на децата! Обърнаха им гръб и застанаха на страната на една частна фирма?!“- споделят огорчение родители.

 

„Ще ви запозная със становището на Клуб „Бороборд“ – Самоков. То е изпратено и до кмета на Самоков Владимир Георгиев, изпратено е също и до Силвия Стойчева – която вече разбрах, че не е председател на Общински съвет“ – сподели Андонов и изчете текста на становището.

„Становище на Спортен клуб „Бороборд“ – Самоков с треньори и представители Костадин и Христо Ахтаподови.

Относно срещата, организирана от зам.-кметовете Васил Сайменов  и Люба Кленова,  проведена на 06.03.2019г. в Община Самоков.

Уважаеми г-н Георгиев и г-жо Стойчева,

На същшата дата беше организирана среща от Васил Сайменов и Люба Кленова на председатели на спортни клубове, упражняващи дейността на територията на община Самоков. Повод за срещата бе подадено искане от Спортен клуб “Бороборд“, входирано в Общината.

От Сайменов разбрахме, че сме изпуснали срока за подобно искане и ще го направим в указания от него срок.

 

Уведомяваме ви, че със своето искане Спортен клуб „Бороборд“, моли Община Самоков да бъде отпусната половин щатна бройка за длъжността „Треньор“.

Молбата ни се базира на постигнатите резултати от състезателите на клуба през последните 10 години. В подкрепа на твърденията, изложени в молбата ни, към същата сме приложили протоколи от класиранията на състезателите. Никъде в молбата ни, като председатели на клуба, не твърдим, че останалите клубове на местно ниво не работят, каквото твърдение бе наведено от Люба Кленова по време на срещата.

 

Не сме изявили желание никой от останалите клубове да  прехвърли своята половин бройка за треньор на „Бороборд“, каквото предложение г-н Сайменов постави в началото на срещата.

 

Ако Сайменов намери подобно формулирано искане в молбата ни, моля да го цитира. Оставяме без коментар въпроса за несериозното отношение, демонстрирано за пореден път от представители на Общината по отношение на нашия клуб.

На организираната от същите лица среща, дори не си бяха направили труда да вземат искането  на клуба за отпускане на една щатна бройка  за треньор! Това според нас бе целенасочено, за да бъде внесена интрига между спортните клубове“ – констатират родители и треньори в становището си до кмета.

 

„У нас остана впечатление, че вместо представителите на общинската власт да работят за добрите междуклубни отношения и  на едно от водещите места да бъде развитието на децата от града и израстването им, далеч от улицата и опасностите, които тя крие, те не се грижат за децата.

 

Клубът никога не е имал желание да бъде взета треньорска бройка от друг клуб, а да бъде отпусната нова такава“ – уточняват родители и треньори.

„Никой не е излизал с декларация, че останалите клубове на територията на общината не работят.

Уважаеми г-н Сайменов,

отново обръщаме внимание, че молбата на клуба е за отпускане на половин щатна бройка за длъжността треньор, а не за взимане на такава от друг клуб.

Обръщаме се и  към г-жа Кленова с молба да не прави обобщение от името на клуба от типа: “Вие казвате, че само вие работите, а останалите клубове не работят“ .

Уважаема г-жо Кленова,

никога не сме правили подобни изявления! Искането ни е мотивирано единствено от постигнатите резултати от състезателите на клуба ни през последните години, в основата на които стоят положените от нас усилия и труд.

Моля ви да отговорите на поставеното искане“,  се казва в искането на треньорите Ахтаподови.

Солените цени на „Бороспорт“ за децата от Самоков

„Тази година офертата, която е изпратена от „Бороспорт“, е няколкократно завишена в сравнение с миналите години, когато се провеждаше състезанието в  Боровец. Общата сума за един ден при провеждане на състезание, а едно състезание се провежда в три дни, общата сума за ден е 2 000лв. с ДДС., като в нея не е включен лифт на писта „Маринови бараки“. Това означава, че участниците или организаторите, сами  трябва да закупят  лифт картите си, което при 120 участници с треньори и състезатели, средна цена 30лв., излиза  около 3 600лв. от карти. Всичко ни излиза около 5 000лв., което възлиза за 3 дни над 15 000лв. – сума непосилна за клуба.

Искам да вметна, че състезанието, което се проведе на Витоша, беше изцяло покрито от средства на родители и спонсори, а отпуснатите от Общината 3 000лв. още не са усвоени от клуба. Тук съм от името на родителите, които в момента не могат да присъстват. Ние изказваме нашето възмущение, защото, когато на първата среща потърсихме подкрепа на Общината, казаха, че сме се обърнали първо към медиите, а не сме поговорили с тях! Ее.. поговорихме и с тях, държали сме ги в течение какво се случва, че има опасност състезанието да не се проведе в Боровец. Ако Общината не се справи с този проблем, от Чепеларе ни предложиха за следващия сезон те да ни предоставят терените и условията, за да си проведем състезанието там“ – сподели от името на другите родители и от свое име Иван Андонов.

Кметът Георгиев в отговор каза:

„Нека да спестя на колегите Кленова и Сайменов. Едва ли не излизат тук с някакъв оправдателен режим, кой какво казал. Писмото, което изчетохте, доколкото разбирам, вие не сте присъствал. Хубаво е, когато треньорите имат някакви искания, да не пращат някой да им изчете тяхното становище, а да дойдат тук. Въобще няма да влизам в темата за концесионера, а абсолютно с вашите  искания съм съгласен. За съжаление не ние определяме, кой е концесионер и ползвател на пистите. Усетих нотка от братя Ахтаподови за отношението на Общината към клуба. Изяло нападате Общината, а именно Общината е тази, която отпусна първоначално половин бройка на „Бороборд“. Именно Общината направи така да не се меси в клубовете и да дава финансирането на клубовете, а председателите да си определят кой да бъде треньор. Треньорите не са служители на Общината. Клубът си има председател и те си носят отговорности. Не зам.-кметовете  определят сроковете, в които клубът трябва да подаде искането за тези бройки. Има наредби и дати. Дали Общината прави нещо за клуба, ако ми посочите инфраструктура в друг град, като в нашия – Крайречния парк – там направихме една бърза процедура и съоръжения, за да се ползват от децата.

Като цяло не са достатъчно средствата за спорта, опитваме се – за купи и състезания, да ги отделяме от общинския бюджет. Съжалявам, че се случило така, ще търсим по-остър тон с „Бороспорт“,  защото и ние не сме съгласни децата от Самоков да не могат да ползват тези съоръжения.

Но не искам Общината да е едва ли не виновна за отношенията на треньорите на клуба и концесионера. Общината прави всичко възможно децата на Самоков да ползват лифтовете абсолютно безплатно в определени дни.

Трябва да се преосмисли политиката за това колко клуба ще има по ски. Не може ние да продължаваме да отпускаме за всеки клуб средства, при положение, че има по два-три клуба по ски и други спортове. Трябва да се знае Общината за кой ще заделя средства. Аз не участвам в комисията по спорт, защото искам решенията да се взимат от хората, заети със спорт в Общината. Никога не сме отказвали на Ахтаподови да разговаряме, не съм съгласен, че Общината не иска да помага и си гони децата“ – заяви в отговор кметът Вл. Георгиев.

Иван Андонов поясни, че е дошъл на сесията в качеството си на родител.

Съветникът инж. Петър Георгиев също взе думата:

“Въпросът ми е провокиран от докладваното и това, което се е случило на клуб „Бороборд“. Излиза, че децата от „Бороборд“ са потърпевши от „Бороспорт“. На практика това е положението. Това са хора, които работят, които прославят името на града с деца, състезатели! И всичко това се случва заради концесионера. Тук въпросът към  концесионера не беше поставен. Аз мисля, че това е ябълката на раздора.

Има един концесионер, който не само, че не мисли за града, а и не мисли за себе си. Защото, ако мислеше за себе си, нямаше да се случи това – един клуб от Самоков, едно състезание, да се изнесат и да не са на Боровец, там, където този концесионер има лифтове, хотели и т.н.

Това си е тяхна политика, но наистина Общината трябва да се замисли по този въпрос – какви са тези концесионери на територията на общината и по какъв начин би реагирала към такива хора, защото може много лесно да се реагира и да се сложат на място. Има много начини“ – сподели инж. Георгиев.

„Преди една една – две сесии бях поставил един въпрос към Общината – пак го повтарям:

Ако не е тайна, държавна, европейска или секретна – за последните 5 години да се направи справка кои са фирмите и колко поръчки са получили от Община Самоков? И тези поръчки – които са получили за дадена сума – какво са извършили, какво е качеството на извършеното,  дали тези фирми по някакъв начин са подпомогнали в други дейности Общината?

И не на последно място – това, което сме дали през всичките тези години на този концесионер „Бороспорт“ – моля също една справка. Какво е дала Общината на този концесионер? Мисля, че гласувахме нов лифт и много други неща. Ако се сложи една черта и се види за какви пари ние сме дали за някаква смешна сума, а искат на децата 2 000лв., за да си организират състезание, това за мен е…просто нямам думи, нямам обяснение.

2000лв. не могат да дадат за тези деца и не могат да проведат едно състезание, което е в техен интерес?! Така хотелите ще се напълнят, лифтовете… Така, че аз продължавам да искам отговор – какво е дадено от Общината на концесионера „Бороспорт“, кога е дадено, за какви суми? Ние сме направили компромиси ли, или много ли сме спечелили от тях? Какви са приходите на Общината от тоя концесионер и другото, за което искам да се даде отчет – за последните 5 години кои са фирмите, които са получили най-много пари от общинския бюджет?

Какво са извършили срещу тия пари – качествено ли е, некачествено ли е, какво са помогнали на Общината“ – зададе въпросите си инж. Петър Георгиев.

Кметът Владимир Георгиев отговори така:

„Извадил съм абсолютно пълна справка, но за година назад. Ще извадим и за останалите години. Г-н Георгиев, не искам аз да съм защитник на концесионера, аз не съм му защитник. От 2007г. на профила на купувача на сайта на Общината има абсолютно всяка поръчка и процедура която Общината е пускала. Всеки може да ги погледне. Можем да извадим за концесионера за данък сгради и такса смет, друго като данък печалба нямам представа колко плащат, те отиват в националния бюджет. Съгласен съм с вас, когато трябваше да вземем решения и за писта “Червено знаме“, и други, взехме ги ,защото ние не можеше да ги стопанисваме, дали сме ги под наем. Ще ви представим и строителните разрешения – какви разрешения сме издали. Трябва още сега да пуснем едно писмо, за да знаем за следващата година тези състезания и купи ще се проведат ли там. Досега не сме имали такива проблеми“ – бяха думите на кмета.

Съветникът д-р Димитър Панев коментира: „В годините тази ски зона се е разширила и ние не знаем още колко наша общинска земя са отнели „Бороспорт‘ . Просто трябва да знаем тази истина“,  заяви д-р Панев.