Затовор за палане на сметища предлагат от ГЕРБ

„Нерегламентираното горене на отпадъци е сред причините за замърсяване на въздуха и крие риск за здравето на гражданите. Затова поисках Народното събрание да разгледа и подкрепи предложението ми за инкриминиране на горенето на отпадъците“ – сподели столичният кмет Йорданка Фандъкова.
Днес групата на ГЕРБ внесе проект за промени в Наказателния кодекс, с които горенето на отпадъци се наказва с лишаване от свобода до 2 години или с пробация и глоба от 2 до 5 хил. лв. според тежестта на деянието.
„Горенето на отпадъци е забранено и в момента, но наказанието е само административно. В повечето случаи административната мярка няма възпиращ ефект за извършителите. Това е причината да настоявам Общините да имаме по-сериозни механизми за ограничаване на замърсяването от горенето на отпадъци“ – призова кметът на София Йорданка Фандъкова.
В последните три дни екипи на Столична община и СДВР направиха 21 проверки по сигнали за горене на отпадъци, като бяха установени няколко случая на горене на стара дограма.
От 1 декември до вчера в София са направени 345 проверки и са наложени 49 санкции. Столичен инспекторат проверява и строителни обекти, пунктове за смяна на гуми, за вторични суровини, цехове за дограма и други. Проверките продължават.

сн.архив