Започва международен пленер в Самоков

Художници и скулптори от България и чужбина ще дирят вдъхновения из Самоков и ще ги споделят върху платна и във фигури. Другата седмица тук пристигат Маша Гала от Словения, Красимир Митов и Светослав Стефанов, Христо Гелов от Испания, Ина Линдеман, Радостина Доганова – Словакия, Зорница Гурова – Австрия, Клемен Брун – Словения, София Хаджипапа – Кипър. Организатор и автор на проекта е Радостина Доганова. Тя споделя, че е избрала Самоков, защото е свързана емоционално с него. Освен това художничката има ателие в града ни.
Темата на пленера живопис и скулптура е “Планината и хората”. “Много искам да покажа красотата на планината. Колегите ще се запознаят с града, с историята и традициите му и ще направят своите творби, които ще останат за галерията. Избрах тази тема, защото тук планината е със силно присъствие, има взаимодействие между нея и хората” – сподели за сайта ни Радостина Доганова.
Участниците в Международния симпозиум по живопис и скулптура идват след дни. На 14-ти август от 18.30 часа в Галерия “Проф. Васил Захариев” ще бъде открита изложба с творбите от пленера.
Радостина Доганова е родена в Добрич. От 1989 до 1994 учи в художествена гимназия „Цанко Лавренов“ в Пловдив, а от 1994 до 1996 в Националната художествена академия. През 2001 завършва Академията за изящни изкуства и дизайн в Братислава, специалност „Живопис”. През 2010 година защитава докторантска теза Академията.
„Радостина Доганова носи в себе си различна емоционалност и творческо светоусещане, повлияно от миналото й в България. Светоусещане, което днес, след години прекарани в Словакия, по естествен път се преплита с творчески импулси и тенденции, характерни за локалното културно пространство.
Пейзажът, като синоним на емоциите, е в основата на творческата й концепция…Радостина е автор с автентичен и оригинален живописен почерк. Към живописта пътува бавно, стъпка по стъпка, започва с малка четка и къси щрихи. Казва, че „бродира” върху платното…”- това част от думите на Ксения Летрихова за организаторката на пленера.
Десислава Стоянова