ЗАПОЧВАТ МАСОВИ ПРОВЕРКИ ЗА СПАЗВАНЕТО НА ПРОТИВОЕПИДЕМИЧНИТЕ МЕРКИ В СТАРОЗАГОРСКО

В Областна администрация днес се състоя работно заседание на Областния медицински съвет. То се проведе във връзка с постоянно увеличаващия се брой на положителните проби за COVID-19 и на заболелите от коронавирус в Старозагорска област. От Община Павел баня на срещата присъства заместник кметът Милена Кавръкова.
„В последните дни вървим само нагоре. Вероятно най-трудното тепърва предстои през студените месеци, когато ще се увеличи и броят на заболелите от остри респираторни заболявания и други видове грип“, заяви директорът на РЗИ д-р Станимир Станков.
Данните сочат, че за последното денонощие са регистрирани 35 положителни проби. От месец март до този момент в лабораториите в Старозагорска област са извършени общо 29 000 теста за коронавирус. От тях 3005 са се оказали положителни. Това са 10.12 процента от всички изследвани. Преминалите през болнични заведения са 260. Спрямо общия брой положителни смъртността е 4.5%. Починалите са 39.
Към момента в областта има регистрирани 957 позитивни на коронавирус лица. 802-ма души са под карантина. Тези на домашно лечение са 444, а в болница са 29, съобщи проф. Йовчев, изпълнителен директор на УМБАЛ „Проф. Ст. Киркович“.
В реанимацията на болницата се намират 5 души. Двама от тях са интубирани, а трима са на кислородна терапия.
„Осигурили сме ремдесевир и други необходими лекарства за болните. Разполагаме и с достатъчно предпазни средства. Днес очакваме да пристигнат още антибиотици. По отношение на лекарствата и консумативите нямаме проблеми. Имаме и 30 респиратора“, каза още проф. Йовчев.
Легловата база в Инфекциозна клиника е заета на 50%. Отбелязва се обаче увеличаване и на случаите на хепатит. Проф. Йовчев обясни, че при нужда в УМБАЛ могат да бъдат разкрити до 100 легла за заболели от коронавирус.
Заради увеличаващия се брой на заболелите от коронавирус от утре в Старозагорска област започват масирани проверки за спазване на противоепидемичните мерки. От Областния медицински съвет призовават гражданите да спазват въведените ограничения и да се отнасят отговорно към собственото си здраве и това на останалите хора.
Информация: Пресцентър Областна администрация Стара Загора