Заплатите на депутатите се увеличават

Базовата е над 3500 лева, но е под рекорда от февруари 2018 г.

Заплатата на депутатите скача с минимум 90 лева от ноември.

В понеделник НСИ оповести средните заплати в страната за третото тримесечие и според съобщението заплащането в обществения сектор за последния месец от периода е вече 1173 лв. вместо досегашните 1143 лв.

Депутатската заплата е три пъти средната, т.е. за ноември народните представители ще получат 3519 лв., което е с 90 лв. повече от сегашното им базово възнаграждение.

Това е все още под рекорда, постигнат през февруари т.г., когато депутатската заплата достигна 3540 лв.

3 519 лв. е обаче минималната депутатска заплата. За участие в комисия те взимат 10% отгоре, а няма нито един народен представител, който да не е член на по две. За всяка година трудов стаж те взимат и по 1,6%, т.е. най-възрастните ще се разписват за по над 5000 лв. Постовете в НС носят още проценти.

Плюс това депутатите вземат и по две трети от заплатата си допълнително под формата на разходи за наемане на сътрудници и други, за отчитането на които няма кой знае какъв строг контрол.

Най-високата заплата в държавата обаче е на президента. Той получава офицално минимум две депутатски заплати, т.е. от декември Румен Радев ще се разписва срещу 7 038 лв. Той също получава по 1,6% отгоре за всяка прослужена година, което за неговия стаж прави около 60% отгоре или чистото му възнаграждениеотново минава 11 хил. лв.

Министрите получават по 30% над основната депутатска заплата, т.е. 4574 лв. от ноември.

Средната заплата в България през третото тримесечие пада с 0,7% в сравнение с второто тримесечие, съобщи НСИ. Тя достига 1117 лв.

 

В образованието за първи път от доста време насам има лек спад на средната заплата от 2,5% в сравнение с предното тримесечие.