Загиналата в Рила туристка е Лили Тодорова, дългогодишен журналист в БТА

Тя беше в неизвестност от 4 дни

„Любовта към планината отне живота на нашата бивша колежка Лили Тодорова. Дългогодишен журналист на БТА и бивш главен редактор на „Вътрешна информация“, тя ще остане като един от най-ярките и колоритни образи, с огромно сърце, неподражаемо чувство за хумор и всеотдайност към работата и хората“, пишат колегите й от агенцията.

След оттеглянето си от активната журналистическа дейност, тя не спря да се развива и да търси нови начини за развитие. Догодина й предстоеше да завърши докторантура в Богословския факултет, свързана с друга нейна страст – хоровото пеене и църковнославянската музика. Лили е и дългогодишен доброволец в стационара за наркомани и алкохолици в Суходол.

В събота тя се отправи на поредния планински преход в любимата й Рила планина. Днес тялото й бе открито в района на Белия улей, до Рилския манастир.

Тялото е намерено от благоевградския отряд на ПСС, съобщи bTV.  64-годишната туристка е паднала от скала при слизане в улея. Белия улей се намира между върховете Злия зъб и Ловница, под т.нар Злия прелез. В непосредствена близост е заслон БАК (Гранитна вода). Началото на улея е на около час и половина от х. Мальовица, през него може да се достигне до Кирилова поляна над Рилския манастир. Теренът е изключително сложен и стръмен.

Сигналът за изчезването на жената беше подаден в неделя вечерта от нейни близки. Последно е видяна от туристи към 10ч на втора тераса, движела се е бавно. Телефонът ѝ е бил активен до около 14ч същия ден. Екипировката ѝ не е била адекватна на влошените условия в планината. Жената е обявила първоначално, че смята да изкачи върха, не е известно защо се е отклонила в посока заслон БАК.

 

Поклон пред паметта й!