ЗАБРАНАТА НА ФЕРМИТЕ ЗА ЦЕННИ КОЖИ ЩЕ СЕ ГЛАСУВА ДНЕС В ЗЕМЕДЕЛСКАТА КОМИСИЯ

Днес парламентарната комисия по земеделието и храните ще разгледа на първо четене внесения още през септември проект за изменение и допълнение на Закона за ветеринарномедицинската дейност вх. № 954-01-70/13.09.2019 г.. С него се предлага от началото на 2021-ва година да се забрани  “отглеждането, развъждането и умъртвяването на животни с цел добив на ценни кожи”.

Заседанието е днес – 21.01.20 г. от 16 ч. в зала Запад, в сградата на Народното събрание на пл. „Народно събрание“ №2
Дневен ред на заседанието: на https://www.parliament.bg/bg/parliamentarycommittees/members/2584/sittings/ID/10161

От септември до сега, предложението е разгледано само в една от трите парламентарни комисии, на които беше разпределено първоначално. Това беше комисията по взаимодействие с неправителствените организации, където предложението се прие почти единодушно, само с един глас въздържал се.

Комисията по земеделието и храните е посочена като водеща за този законопроект. Днес ще стане ясно дали между депутатите в тази комисия, ще има такива, които да гласуват против забраната и с какви мотиви.

Напомняме, че над 10 становища са изпратени по законопроекта от различни компетентни институции и организации. По-голямата част от тях подкрепят законопроекта.

Сред тях са научните становища на най-компетентните научни институти по отношение на дивите животни, животинското поведение и биоразнообразието: Инсититутът по биоразнообразие и екосистемни изследвания (ИБЕИ) при БАН, Националният природонаучен музей при БАН, както и Биологическият факултет към Софийски университет.
Към тях се присъедини и становището на Българския ветеринарен съюз (БВС), в което се казва, че БВС и ветеринарните специалисти в Република България препоръчват да се въведе забрана за отглеждането на норки и други подобни диви животни във ферми за ценни кожи на територията на страната.

Междувременно вчера, Отворено писмо от граждани и неправителствени организации с над 1600 подписа (събрани само в рамките на 10 дни) беше внесено в Народното събрание с искане да се ускори разглеждането и гласуването на законопроекта, както в комисиите, така и в пленарната зала. В писмото се посочва, че забавянето на забраната ще коства живота на стотици хиляди невинни същества, които в този момент (през януари) се зачеват във фермите за кожи у нас, които ще страдат в тесни клетки и в ужасни условия през целия си живот и които през следващия ноември ще бъдат хвърлени в газови камери, само за да бъдат превърнати в нечий скъп аксесоар или яка.“

Петя Алтимирска