Жури, председателствано от Акс. Джурова определи Греди Асса за носител на награда на името на З. Зограф

Греди Асса е носителят на Национална награда за живопис „Захарий Зограф” за 2023 г.

Жури с председател Аксиния Джурова опредили носителя на награда „Захарий Зограф” за 2023 г.

Проведено е и заседание с присъствието на шефа на Исторически музей – Самоков Веселин Хаджиангелов, художникът и носител на наградата „Захарий Зограф” Захари Каменов, председателят на Съюзът на българските художници Любен Генов, галеристът Иво Масларски и изкуствоведът Борислав Китанов и други.

Сред номинираните в списъка за наградата, освен Греди Асса, били за художници, които са имали изложби през 2024г. , което се оказало в разрез със статута на наградата и те не са били обсъдени. Захари Каменов номинирал Димитър Петров. Борислав Китанов също предложил Греди Асса като представи мотивите за номинацията си.

„След проведеното обсъждане и включване по телефона и на другия член на журито, Станислав Памукчиев, председател на секция „Живопис” и също носител на Наградата, журито с 5 гласа „за”, един „въздържал се” и един „против” определиха носителя на наградата за 2023 г. да бъде Греди Асса.

На заседание е взето решение датата за провеждане на връчването на Националната награда „Захарий Зограф”, да се върне в първоначалния й формат и да се провежда в петъка, преди 24 май.

От общинска администрация оповестиха следното „Наградата през тази година ще се връчи през октомври, а от 2025 година отново ще се връчва през месец май“.

Награждаването за пръв път се проведе през октомври миналата година, вероятно заради това, че тогава предстояха местни избори.

Пред 2011г. в писмо до мидии, в това чесло ТВ 7, художникът Греди Асса пише, че е научил от разсекретеното си досие, че е бил агент на ДС.

На 16 юни 2011 г. Комисията по разсекретяване на архивите на бившата Държавна сигурност обяви името ми в списъка на сътрудници на Държавна сигурност.

Първото, което прави впечатление е липсата на име на вербувалия ме служител и на този, който е трябвало да ме ръководи. Това е доста рядко изключение, не само в списъка от 16.06.2011 г., но и във всички публикувани досега списъци. Сред стотиците изброени имена, единици са тези, за които липсва тази информация. Тази липса е проблематична, дори на фона на много либералния последен закон. В раздел ІІ, чл. 29 (1) в точка 2, отнасяща се до секретните сътрудници, е написано, че решението на комисията съдържа «трите имена на вербувалия и ръководилия го щатен или нещатен служител», пише Асса.

Разбирам, че съм вербуван на 25 години. Структурата, към която трябва да съм съпричастен по силата на разкритото от Комисията, е Окръжното управление на МВР град Плевен, ДС – І. Римската цифра (І) означава, че става дума за Първо главно управление или за външното разузнаване.

Две години бях войник в Строителни войски, където изпращаха „малцинствата”. Използвам думата според речника на ДС, в който евреите са „малцинство”, което е обект на разработки и различни „мероприятия”. Как след това се оказах разузнавач – не знам, пише Асса в писмо до медиите през 2011г. /Източник https://novini.bg/bylgariya/obshtestvo/7366?utm_source=related_content&utm_medium=click_on_related_articles&utm_campaign=content_promo/