Жонгльори и камили тръгнаха из Самоков. „Те това е истински цирк!“ – възкликнаха самоковци

„Бре, и камили щъкат у градо…, у студо“ – подхванаха самоковци нов рефрен

С жонгльори, клоуни и камила бяха изненадани днес самоковци.  Екстравагантните за Балканите животни мирно пасат в рилския град и бързо се превърнаха в голяма атракция. Някои храбро се приближаваха, други ги гледаха страхливо. Стотици пешеходци спираха изумени при вида на камилите и снимаха с телефоните си. Оказа се, че камилите са сред най-интересните за децата животни.

“Това животно го виждам за първи път на живо“-с усмивка сподели Димитър  Ангелов.

Камилите са с имена Султан и Емир. Въпросите на самоковци бяха, откъде дойдоха тези чудни същества? Разбрахме, че камилите са родом от Казакстан и всъщност са циркови актьори. Сега свикват със Самоков. Отглеждат ги Момчил Колев и Мартин Андреев. Двамата се радваха на реакцията на гражданите.

“Имаме цирково представление. Хората идват на тълпи, децата много им се радват. Звънят си по телефоните: “Елате да видите, има камили, много е забавно, много е хубаво“-споделя Момчил.

“Камилите живеят доста дълго, около 40 години. В момента Султан е на 10 години, а Емир – на 9 и е много лаком. Сутрин от 10ч. започва тренировката на животните и трае не повече от час. Храним ги по три пъти на ден, а когато си изпълнят добре номера, им давам по захарче. Финансово циркът се издържа много трудно. Разходите са огромни, винетки, гориво, камиони, храна за животните, наеми за терени…и др. Никой с нищо не ни помага. Има градове, в които ни искаха даже наем на ден по 1 000лв. , за общински терен, затова си търсим в повечето случаи частни терени“ – споделят жонгльори.

Има и стотици постове във фейсбук: “Самоков отново учудва всички, маймуни си имаме в изобилие в общината, сега вече и камили! Да се чудиш Сахара ли се е преместила. „И камили щъкат из градо…у студо! Какъв ти Дубай за камилите, Самоков е рай!“ – смееха се самоковци.

„В Самоков циркът е голем. Но не е хубав, те тоя е истински. Даже е обидно за цирковото изкуство да има подобно шеговито сравнение. Под купола на цирка можеш да видиш талантливи акробати, клоуни, дресьори, жонгльори, а в самоковския цирк артистите не заслужават аплодисменти“ – мъдруваше на една пейка в парка Гергана Ангелова.

За пръв път цирк толкова креативно се рекламира в Самоков. С уникалното улично представление цирк „Колозеум“ покани местните да отидат под купола му в петък, събота и неделя, съответно от 18 и 16 часа.