Емил Николов – съветник от Самоков от лейбъристите, ще помага на Мальовица?

Смяната на стопаните стана насред сезона. Курортът има 5 влека, 4 писти и 2 чайни – „Стената“ и „Ръждавица“.

„Бяха подадени две официални оферти, които отговаряха на изискванията, и една оферта, която не е разглеждана изобщо, защото беше в насипно състояние, в отворен плик и т.н.“, обяснил пред „Свободна Европа“ Георги Бенчев от БТС. Той е експерт в отдел „Хижи и маркировка“ и член на комисията, която трябва да избере новия наемател. Разгледаните оферти са на фирмите „Атоменергостройпрогрес“ ЕАД и „Ви Ай Хънтинг“ ООД. Конкурсът е спечелен от „Атоменергостройпрогрес“ ЕАД. Впоследствие дружеството се отказва в полза на другия участник – „Ви Ай Хънтинг“, казва Бенчев. Новият наемател на ски съоръженията в комплекса става „Ви Ай Хънтинг“ ООД. Две седмици преди този конкурс, БТС отваря и процедура за стопанисване на друг обект в района – хотел „Мальовица“. Тя също се печели от „Ви Ай Хънтинг“.

Справка в Търговския регистър показва, че управители на фирмата са Веселин Спасов Симеонов и Александър Петров Личев. Освен във „Ви Ай Хънтинг“ Личев участва в още 7 дружества, сред които е „Топлофикация – Бургас“, където е член на съвета на директорите. Това е едно от дружествата, свързвани с бизнесмена Христо Ковачки – пише „Свободна Европа“.

Отказалата се на конкурса компания „Атоменергостройпрогрес“ също се свързва с Ковачки според публикация на в. Капитал от 2005 г. Търговският регистър сочи, че оттогава дружеството е сменило собствеността си и едноличен собственик е регистрираната на Сейшелските острови „Зенер Корпорейшън“, а кредитор в дружеството е Първа инвестиционна банка.

Според репортаж в „бТВ Репортерите“ от 12.01.2020 г. фирми, свързани с Ковачки, са и собственици на над 3400 дка гори между курорта „Мальовица“ и село Говедарци.

Валери Гигов стопанисваше съораженията 12 години. Договорът му последно е възобновен за 5 години на 10 октомври 2017 г. Туристическото дружество предоставило редица документи на „Свободна Европа“, на които се позовава решението им. Гигов го оспорва, като е завел жалба за самоуправство срещу БТС в Самоковската прокуратура и е внесъл възражение в Министерство на спорта. 
През октомври 2019 г. БТС възложил на фирмата „Статош“ ООД да огледа и изготви независима оценка на състоянието на петте влека. „Статош“ е дружество с дългогодишен опит в поддръжката, ремонта и подновяването на лифтови съоръжения в цялата страна. По думи на БТС изготвената от тях експертиза потвърждава, че влековете, дотогава стопанисвани от Гигов, са в лошо състояние и не са безопасни за експлоатация. След предсрочното прекратяване на договора на Гигов и докато текат конкурсите за нов наемател на комплекса „Мальовица“ през ноември, БТС поставя охрана на комплекса, която спира достъпа на бившия стопанин. Затова и той подава жалба за самоуправство в прокуратурата в Самоков. Проверката по нея все още тече, а БТС оказват пълно съдействие на властите.
Фирмата, спечилила процедурите, според публикацията на „Сводобна Европа“, се е занимавала предимно с ловен туризъм, но е решила да разшири дейността си, влизайки в ски туризма. „Тук проявихме интерес, защото аз видях лично като ходих там, че беше страшно занемарено“, допълва управителят.

„Има още какво да се желае, но в процеса на работа ще го постигнем“, казал инженер Емил Николов по телефона, който ръководи ремонта на съоръженията на място в курорта. Той има опит в поддръжката и обновяването на лифтовете на Боровец. Затова и е нает от „Ви Ай Хънтинг“ да помогне на Мальовица – пише „Свободна Европа“.

На управителя Симеонов и на БТС той е обещал, че до края на месец януари ще заработят и влековете „Паница“ и „Котва“, които са предназначени за по-опитни скиори и сноубордисти.

„Проблемите там са, че има и скъсани бандажи, от електрото почти нищо не работи, на обръщателната шайба има проблеми. Едно по едно отстраняваме абсолютно всички проблеми“, описва състоянието на съоръженията инженерът“ – цитат от „Свободна Европа“.

сн. арх.“Самоков инфо“