Елена Божкова и Радка Алексова – солистки на „Мистерията на българските гласове“ просълзиха публиката на концерт в памет на Кремена Станчева в Ковачевци

IMG_3914

Вчера за втора поредна година Йорданка Бекярова – кмет на село Ковачевци, организира концерт в памет на IMG_3927

Кремена Станчева.

Йорданка Бекярова посрещна още от двора на читалището съпруга на Кремена – Иван Вачков и сина им Никифор. „Много ми лисва, защото ме остави…“ – през сълзи каза Иван, преди да влезе в салона на Читалището.

Йорданка Бекярова поздрави всички от сцената и припомни творческата биография на Кремена Станчева, която е родом от Ковачевци, наричана бе „славеят на шопската песен“. Стихотворение, посветено на Кремена Станчева, изпълни Пенка Ненчева. Латинка Щъркелова – уредник на Младежкия дом в Самоков, поздрави Бекярова за инициативата й.

Ангел Кощрин – председател на Читалището в Ковачевци благодари на групите, които уважиха събитието и им пожела нови успехи.

Светлана Атанасова – общински съветник и председател на СДС – Самоков, в своя поздравителен адрес се обърна към Йорданка Бекярова с думите: „…Прави Ви чест, че съхранявате спомена на Кремена Станчева в родното й село и популяризирате усилията й и обичта й към шопската песен и автентичния български фолклор“.

Много вълнение, аплодисменти и сълзи предизвикаха изпълненията на солистки на „Мистерия на българските гласове“ Радка Алексова и Елена Божкова, които са били много близки с Кремена Станчева. „Концертите с нея бяха едни от най-щастливите ми от всички зали по света… Спомени,…много спомени имам, но всички те са много радостни, но днес ми е много тъжно! Обичах Кремена“ – каза през сълзи Радка Алексова и подхвана едни от най-обичаните песени, с които развълнува публиката.

Концертът продължи Елена Божкова – изпълнителка на народни песни от шопския край, тя има изяви в най-престижнитIMG_3930е зали в Европа, Азия и Америка.

„С Калина Станчева имахме 41 години творчески път. Днес, когато съм в родното й село, сред вас и близките й …, много ми е трудно… Когато тя си отиде, за мен сякаш половината мистерия намаля… Когато постъпих през 1972 година в Ансамбъла, Красимир Кюркчийски ме постави при нея и ми каза от нея да се уча. Тя беше голям приятел, голям музикант, който не щадеше сили да помага на този до нея. Това качество не всеки певец го притежава. Тя за мен беше един голям гръб и бях очарована от нейния глас, който беше неповторим. Глсът на Кремена Станчева звучи все още и по медиите, и в Ансамбъла, опитват се много да го наподобяват, но не се получава. Гласът й бе даден от Бога! Светла й памет! Само хубави спомени има в душата ми за нея, затова сега когато отправям поздрав за вас, сигурно ще ме чуе и тя!…“ – с вълнение сподели Елена Божкова и получи  аплодисменти и по време на песента си.

На сцената пяха момичетата от фолклорната група „Китка“  от Читалище „Селска пробуда“ – Ковачевци с ръководител Гюргена Кощрина. Те изпълниха и песни от репертоара на Кремена Станчева.

От село Злокучане участва фолклорната група с ръководител Генка Стоименова. От село Ярлово участваха две фолклорни групи. Георги Манов – ръководител на „Ярловска китка“, който е познат сред близките си и като автор на стихове и песни, говори емоционално за Кремена Станчева и усилията й на педагог, който е обичал родния си край и песните му. „Прошетал съм, Гюрге“, „Гледай, ме гледай“ и други песни изпълниха „Ярловски снахи“ с ръководител Мария Георгиева.

В концерта участваха известните и обичани изпълнители Спаска Борисова и Венци Джаджаров от село Ресилово.

МомчилIMG_3951 Чалъков – ръководител на фолклорните групи в село Алино също изрази своята почит към Кремена Станчева, след което заедно с женския алински състав се включи в концерта.  Водещ на концерта бе Десислава Стоянова.

„Аз съм народна певеци и това е моята най-голяма награда. Бързам да разкрия пред вас тайните на шопската песен, защото това е национално богатство и не трябва да тъне в забрава! Бих искала и като спра да пея, хората да ме помнят и обичат! – споделяше приживе Кремена.

Тези думи – кратки и искрено изречени, казват много за нея. Те са изписани на паметната плоча, която бе поставена миналата година в двора на Читалището в Ковачевци. След вчерашния концерт Елена Божкова и Радка Алексова поставиха цветя на паметната плоча, която е свидетелство, че Кремена Станчева и песента й още живеят…

Десислава Стоянова