Експерт: Югославският проект приключва, ако Македония стане част от НАТО

Голямото предизвикателство след референдума ще е дали Зоран Заев ще си осигури две трети мнозинство в парламента

„Огромната част – над 85% от тези, които ще гласуват на референдума, ще подкрепят договора с Гърция и евроатлантическата интеграция на Република Македония,“ прогнозира за предаването „Брюксел 1“ журналистът Любчо Нешков. „Единственият въпрос е дали ще се постигне цифрата от 903 000 гласоподаватели или 50% плюс 1,“ смята анализаторът и уточнява, че броят гласоподаватели от последното преброяване отпреди 20 години от 1 800 000 избиратели е нереална към настоящия момент.

„Защото последните данни на Световната банка сочат, че в Р Македония живеят не повече милион и половина жители. Т.е. говори се за между 350 и 400 хиляди мъртви души,“ твърди Нешков.

„Голямото предизвикателство след референдума ще е дали Зоран Заев ще си осигури две трети мнозинство в парламента за ратифициране на договора с Гърция,“ коментира журналистът от Скопие Мирослав Ризински.

Той не изключи възможността част от депутатите на ВМРО – ДПМНЕ да гласуват за ратифицирането на договора с Гърция. Иначе според него са възможни бързи предсрочни парламентарни избори, при които енергията от референдума да доведе до по-голяма победа на партията на премиера Заев и до маргинализиране на ВМРО-ДПМНЕ.

Въпросът има и геополитическо измерение, коментира Любчо Нешков. „С референдума македонският въпрос отива към своя край, защото ако Р Македония стане част от НАТО приключва югославският проект. На Белград и на Москва не им пречеше Македония да бъде отделна държава, която тя носеше името „Бивша югославска“, но в момента когато тя трябва да стане истински и напълно независима, им пречи“, коменитра Нешков.

Източник: Фактор