Екип на Хирургично отделение оперира по спешност млада жена с двакилограмова тения

Жена с двакилограмова кучешка тения оперира по спешност преди дни екип на Хирургично отделение при МБАЛ- Самоков. Пациентката е на 41 години, от Самоков.

Паразитът се развивал в продължение на 5-6 години в черния дроб на жената – поясниха за сайта „Самоков инфо“ от хирургията в МБАЛ – Самоков. Пациентката се оплаквала от тежест в дясната подребрена област, подуване на корема, отпадналост и други типични симптоми за ехинококозата. При направения преглед в болницата, е установено, че във въпросния орган има киста с диаметър 25 см и течност около 2 литра.  Предвид сложността на операцията и топографски лошото разположение на ехинококовата киста, заемала пети, шести и седми сегмент на черния дроб, се удължило времето на оперативната интервенция. Операцията е продължила три часа и е извършена от д-р Стойчо Гълъбов с асистенти д-р Николай Христов, д-р Ивайло Гълъбов и анестезиолог д-р Секуловски. Лекарите поясниха, че това са рутинни операции в Хирургично отделение, но трябва да се знае, че ехинококозата не е изчезнала. Важна е хигената на хранене, защото има опасност от зарази.

Публикуваме този случай като факт, който показва, че ехинококозата /кучешката тения/ не е в миналото, а е и в настоящето. „Трябва да се спазва  личната хигиена, да се измиват обилно всички видове плодове и зеленчуци“  – съветват специалистите. Те припомнят още, че кучето е междинен преносител. „Нека вниманието на обществото да бъде засилено с цел профилактика на ехинококовата болест“ – казват още лекарите.

„В минали години оперирахме между пет и десет кисти, сега една или две годишно, което говори, че проблемът е намалял, но не е изчезнал“ – добави още д-р Стойчо Гълъбов.

Както е известно, ехинококозата е глистно заразно заболяване. У нас е популярно под името „кучешка тения“. Разпространява се както сред животните, така и при хората. Основната биологична особеност на този малък по своите размери глист – дълъг от 3 до 9 мм, е че паразитира в червата на месоядни животни като домашни и диви кучета, чакали, хиени, лисици, порове и др., които се означават като крайни гостоприемници на заразата. Достигнали до полова зрелост, яйцата на тениите се разнасят във външната среда чрез изпражненията на изброените животни.

Ако се установи в тъканите на органи като черен дроб, бял дроб, бъбреци, панкреас, далак, главен мозък или в който и да е друг орган, зародишът се обвива в капсула под формата на малко мехурче, което в продължение на месеци и години бавно нараства. Така се образуват ехинококовите кисти, в които са разположени, обгърнати от специфична ехинококова течност, т.нар. сколекси – глистните зародиши. Хората основно се заразяват при консумацията на сурови плодове и зеленчуци, които не са добре измити и по своята повърхност могат да пренесат полепнали зрели яйца на тениите.