Единодушно: депутатите по предложение на премиера – извънредно положение в България

На прага сме на избухване на заразата, стана ясно от думите на шефа на оперативния щаб Венцислав Мутафчийски, който докладва пред депутатите

201 депутати преди минути гласуваха единодушно за въвеждането на извънредно положение в България. Предстои да бъдат оповестени конкретните мерки.

1400 лица у нас са изследвани за коронавируса. 23 са заразени. Един е починал. Ситуацията в света е динамична. Ръст на заразените отбелязват европейските държави. Това стана ясно от думите на шефа на оперативния щаб Венцислав Мутафчийски, който докладва пред депутатите.

134 000 са заразените в света. 4 900 са загиналите, 70 000 са оздравелите. Всички страни от ЕС не са пощадени от епидемията, каза той. Всички критерии за пандемия са налице. У нас започва масово появяване на вируса. Повечето от случаите нямат нищо общо един с друг, стана ясно от думите му.

Щабът зове за социално самоизолиране. Грубо се нарушавала карантината. В света се приемат доста драстични мерки, каза Мутафчийски. В различни страни се лежи в затвора за нарушаване на карантината. Вербалните призиви не работели. Медиците, които работят със заразените също остават в болницата, без да се прибират у дома си. Истинско предизвикателство е спасяването на болните, предупреди Мутафчийски. Тежкострадащите ще имат нужда от дихателна реанимация. На прага сме на избухване на заразата, стана ясно от думите му.

Амбицията на властта е да се забави заразата и у нас тя да се случи полегато. Така щял да се намали натискът върху здравната система. Заразата ще става на огнища. Мутафчийски е изненадан, че дори е имало ръст на пътуванията през уикенда. Половинчати мерки няма да дадат резултат, по думите му. Затова правителството трябвало да има по-широки правомощия.

 

Регистрираните случаи у нас са 23, една жена е починала.