Евроизбори 2019

Централната избирателна комисия е обработила около 95,20 процента от секционните протоколи от изборите за Европарламент. За ГЕРБ са гласували 30,94%, за БСП – 24,24%, ДПС печели 16,36% от гласовете, ВМРО – 7,42 %, а „Демократична България“ – 6,24%.

Под изборната бариера остават „ВОЛЯ – Българските родолюбци“ с 3,60% от гласовете, ИК за Десислава Иванчева – с 1,58%, ИК за Минчо Христов с 1,19%, Патриоти за Валери Симеонов – 1, 15% и  „Път на младите“ – с 1,22% от гласовете на избирателите.

Според предварителните данни левицата остана втора политическа сила след ГЕРБ и вероятно ще вкара в европарламента петима депутати. По тази причина е решила да стартира процедура за избор на нов председател на партията, която за първи път да се проведе по новия устав, Нинова обяви, че отново ще се кандидатира за поста.

„Имаме нужда от доверие и легитимност вътре в партията“.

За 28 май, вторник, е свикан и Национален съвет на партията, на който ще бъде предложено стартирането на процедурата, както и организирането на общински и областни конференции, на които да бъдат анализирани резултатите от евровота.

Какво коментираха другите партии след вчерашните Европейски избори

Премиерът Бойко Борисов заяви:

„Доволен съм от изборите. При този „хейт”, при това участие на президента, даже ми е много драго за Асеновград, където отидоха и Радев и Корнелия и ги бихме с над 1000 гласа – при прякото участие на президента. Въпреки всичко благодаря на хората, че не се подведоха по тази злоба, по тази жлъч и всичко останало“. Това каза премиерът Бойко Борисов при проверката на ремонтирани пътища в Габрово и Севлиево.

Въпреки втория резултат, Корнелия Нинова допълни,

че БСП е единствената политическа партия, която е увеличила абсолютния брой от гласовете, които е получила, спрямо предходните европейски избори през 2014 година. „Само ние увеличаваме броя на депутатите си, според преброяването до сега. Другите или запазват броя си или губят депутатски места“, заяви още лидерът на левицата. „Масово се твърди, че ядрото на БСП не са излезли да гласуват. Това не отговаря на истината“, категорична бе тя.

Всички партии общо са привлекли гласовете на само на около 2 млн. българи.

От БСП обявиха още, че ще обсъдят парламентарната група на партията се връща в парламента, за да предложи промяна в няколко важни за страната законопроекта.

 

От ДПС отчитат като успех вчерашния си резултат. Лидерът на партията и водач на листата за евродепутати Мустафа Карадайъ вече обяви, че се отказва от мястото. Вторият – Делян Пеевски, все още не е казал дали отива в Брюксел или и той ще се откаже от поста, както направи на изборите през 2014 г.

ВМРО отчита резултатите си от евроизборите като много добри. Според Красимир Каракачанов партията му е спечелила избирателите с умерено и разумно поведение, и обвини партньорите си от Атака в нелоялно поведение.

„Няма смисъл да си правим вътрешни коалиции един срещу друг. И между другото хората го разбраха и го оцениха. Ако трябва да бъда обективен, г-н Симеонов не си позволи да каже една лоша дума. Колегите от „Атака” минаха всякакви граници на морала”, коментира лидерът на ВМРО.

 

„Демократична България“ пък иска предсрочни парламентарни избори.

Според съпредседателя Атанас Атанасов политическото статукво никак не е стабилно и ниският вот у нас на изборите спрямо европейските страни е показателен, предаде БГНЕС.

„Не ни стигна времето за втори евродепутат. Още 10 дни и щяхме да го постигнем, убеден съм, заяви в отговор на въпрос на БГНЕС Радан Кънев, водач на листата на „Демократична България”.