Д-р Ковачка с актуална информация за ковид 19 пред местните овластени

По време на сесията на Общински съвет, която се проведе миналата седмица, д-р Ковачка – председател на Общинския кризисен щаб и Управител на „МБАЛ-Самоков“ ЕООД представи пред местната власт актуална информация, свързана с разпространението на Ковид 19 на територията на община Самоков и Долна баня.

Към 24.11.2020г. информация за броя на активните лица, броя на хоспитализираните лица и лицата на домашно лечение е както следва:

Общо от началото на извънредното положение през карантина са преминали 2 368 лица, като на 2 101 от тях е отпаднала карантината.

Обобщените данни към 24.11.2020г. показват, че общият брой на диагностицираните с коронавирус в Община Самоков от началото на извънредното положение достигна цифрата 704.

От тях 306 са излекувани, 21 са починали.

Хоспитализираните към 24.11.2020г. са 47 души, от които 36 в „МБАЛ-Самоков“ ЕООД в Ковид сектора към вътрешно отделение.

330 са на домашно лечение.

Във връзка с  увеличената заболеваемост и разпоредбите на министерство на здравеопазването чрез РЗИ Софийска област на 23.10.2020г. бе открит Ковид сектор към отделението по вътрешни болести с 43 броя легла за лечение и наблюдение на пациенти в неусложнено състояние с COVID 19 и 2 броя легла за интензивно лечение.

От откриването до 24.11.2020г. са преминали 110 пациенти от тях 70 са оздравели, 3 са починалите. Двама са преведени в по-високо стоящи лечебни заведения- единият във ВМА, а другия в Пирогов. Към 24.11.2020г. в отделението са хоспитализирани 36 пациента.

Персонала, който обслужва пациентите с Ковид 19 се състои от : 7 души лекари, 7 медицински сестри и 1 парамедик, 2-ма регистратори, 3 санитарки, 1 доброволец –студент по медицина VI курс и старша медицинска сестра. Лекарите в отделението  са на допълнителен трудов договор към „МБАЛ-Самоков“ ЕООД, като основното им работно място е ВМА и Правителствена болница“Лозенец“.

На пациентите са осигурени всички медикаменти и консумативи, съгласно дадените ни протоколи от МЗ. Отделението разполага с необходимите лични предпазни средства и дезинфектанти. В отделението се прилага съвременно лечение с АБ, Remdesivir и реконвалесцентна плазма.

От началото на пандемията COVID 19- 27.03.2020г. „МБАЛ-Самоков“ ЕООД откри дарителска сметка, благодарение на която бяха закупени: кръвно газов анализатор на стойност 27 710,40 лв., 2бр. инфузионни помпи на стойност 3 570,00лв., 3 броя инфузионни помпи и 5 бр. монитори на стойност  17 488,00 лв.

Дарението под формата на апаратура е в размер на 48 925,90лв.

6 бр. кислородни концентратори и консумативи за тях на обща стойност 27 924,00 лв., както и обзавеждане за клинична лаборатория на стойност 1000,00лв. бяха закупени със средства получени по разплащателната сметка на „МБАЛ-Самоков“ ЕООД.

Много са дарителите, които помагат в този изключително труден момент на „МБАЛ-Самоков“ ЕООД и ние сме ги изброили подробно  в приложената справка. Голяма част от тях дариха финансови средства, защитно облекло, маски, ръкавици, спирт, предпазни очила, защитни шлемове. Голямо дарение получи болницата от фирма  „САМЕЛ 90“ АД- напълно оборудван реанимобил на стойност 120 000,00лв.

В последната седмица част от ресторантьорите в града се включиха, като осигуряват  топла храна на работещите в Ковид отделението.

 

  1. Превенция за персонала на болницата

Персоналът на болницата е изследван трикратно с РСR тест и еднократно с бързи тестове за антитела срещу Ковид 19. 3,5% от персонала показаха наличие на антитела при първото изследване през м. април 2020г. От персонала 30 души пребориха коронавируса, което е 12% от персонала на болницата. Това са лекари, медицински сестри, лаборанти и немедицински персонал. На всички осигурихме необходимите изследвания и медикаменти необходими за  лечението от болницата.

На целия състав на болницата профилактично с финансови средства на болницата , бе направена противогрипна ваксина, с оглед защита при следваща вълна от грип.

Противоепидемиологични мерки

Във връзка с противоепидемиологичните мерки обръщаме внимание на спазването на дезинфекция в болницата, поликлиниката, кабинетите на ОПЛ, ФСМП, в училищата, хранителните магазини и други търговски обекти.

Задължително носенето на предпазни маски, спазване на дистанцията от 2 метра, забрана за събиране на повече хора на едно място.

При наличие на симптоми за COVID 19 гражданите да се свързват с ОПЛ, който ще им даде насоки за последващо лечение, необходимост от РСR тест. При най-малки съмнения за усложнения и тежко  протичане на заболяването, ОПЛ прави изследване за ПКК, рентгенова снимка на бял дроб, консултация с пулмолог, РСR тест, с оглед преценка за хоспитализация.

Обръщаме се и към органите на полицията, които стриктно да осъществяват контрол за спазване на предписаната карантина или домашна изолация, с оглед предотвратяване разпространението на пандемията.

24.11.2020г.                         Д-р Красимира Ковачка

В заключението си д-р Ковачка апелира към съветниците да последват примера на колегите им от други градове и да провеждат сесиите си онлайн.

По време на сесията с въпрос по темата се обърна и д-р Панев, като припомни, че не е разрешено събиране на 30 души в помещение на закрито. В отговор Мая Христева-шеф на ОбС заяви, че в заповедта на министъра са посочени: „конференции, семинари и т.н.“.