Държава и култура изгоряха в Пловдив. Бог да ги прости

6
Държава и култура изгоряха в Пловдив. Бог да ги прости…Складове и държава горят лесно
Мислите си, че в Пловдив са изгорели складове, които са културна ценност? Има нещо такова. Всъщност в събота вечерта на 20 август изгоряха последните останки от държавност в България.

Институциите още тлеят в руините на тютюневите складове, но са мъртви. Вонящи трупове. През последните години бяха безпомощни, безразлични, съмнителни, корумпирани, прикрити, антибългарски, антинационални. Вече ги няма. Оцелелите от българското племе вече нямат нужда от тях. Дали пожарът в Пловдив е умишлен? Вие как мислите? Почакайте след седмица-две да започнат мащабните строежи от бизнес проекта и ще имате отговора. Дали ще се докаже – няма значение. Прокуратурата се била самосезирала и щяла да разследва. Прокуратурата трябваше да се самосезира, когато собствениците започнаха да рушат складовете, за да строят хотел ли, МОЛ ли, нещо друго ли… Какво направи досега държавното обвинение? Едно голямо нищо. Нищо не направи и общинската управа. Кметът Иван Тотев не го бива дори в изявленията и лицемерието. Изтъкването на формални разрешения не може да заблуди никого. Полицията също е безсилна, незаинтересована и неадекватна. След унищожителния пожар всички оправдания, обяснени и цитирания на алинеи и точки от закона ще са излишни. Хаосът в държавността е факт. Ще избоде очите ни, докато ни пробутват някакви офицери, взели се насериозно, че са подходящи за държавен глава. Премиерът-пожарникар ще намери поредното обяснение как той се е старал да опази складовете, ама злосторници зад гърба му са го предали. А прокуратурата – знаете – е независима. Може, но не и у нас. Тук тя е силно зависима политиците, мафията, корупцията и собствената си посредственост. Не се ли уморихме да наблюдаваме целия този маскарад?!
Пловдивски огнеборец – ще спестим името му – коментира, че тези, които са поръчали палежа е трябвало да го направят още преди да почне разрушаването на складовете и да се разрази скандал. Тогава съмненията щели да са по-малко. Наивен човек е този пожарникар. Той, както и други наивни българи, все още си мисли, че на някого му пука за съмненията и фактите… Случаят ще се замаже, както обикновено. Защото става дума за пари. Ченгета и прокурори няма да издържат на „щедрото предложение” и разследването или ще се проточи с години, или ще обяви, че пламъците са избухнали случайно. Възможно е да чуем и за „неизвестен извършител” – универсалната фраза за безхаберие и липса на държавност.
Честито поредно унижение.
Честито поредно ограбване.
Честито поредно предателство.
Свикнахте ли?

Николай Иванов

П.П. Вече има и виц по повод огнената случка:
Министърът на културата Вежди Рашидов разпоредил проверка на изгорелите складове…
Както се казва: след дъжд качулка, след пожар – Вежди.

Още по темата:
„Разрушиха старината на Пловдив. Преди време посегнаха на кино „Георги Търнев”, на Второ районно и пр. Сега унищожават и Тютюневите складове. На тяхно място ще изникне поредният лъскав мол“ – заяви в „Здравей, България” протестиращ гражданин срещу разрушаването на паметниците на културата.

Инвеститорите, като видяха, че с бутане не може, започнаха да палят Тютюневите складове. Кметът услужливо не си прави труда да разбере кой в момента е техен собственик. Самият градоначалник отказа да прави изявления по въпроса – коментират още в Пловдив.

От Министерство на културата отказаха да поемат отговорност за престъплението, използвайки мотива, че складовете се частна собственост.

Вчера прокуратурата задържа 44-годишен мъж от Пловдив като подпалвач на тютюневите складове, съобщиха от държавното обвинение. Окръжна прокуратура-Пловдив привлече като обвиняем Любомир Данчев, на 44 г. от гр. Пловдив, за това, че на 20 август 2016 г. е запалил сграда, находяща се в гр. Пловдив на ул. „Екзарх Йосиф“ №13 със значителна стойност, собственост „Р.И.П.А.“ ООД – гр. Пловдив.

Данчев е известен като бездомник и клошар, който живеел в складовете.„
Пожарът се е разпрострял и върху други сгради, находящи се на ул. „Иван Вазов“, собственост на същото дружество, на ул. „Капитан Андреев“, чийто собственик се установява, и на ул. „Г.М.Димитров“, собственост на „Галакси Инвестмънт Груп“ ООД – гр. Пловдив. Пожарът е представлявал опасност за живущите наоколо, а запаленото имущество има историческа и художествена стойност. От деянието са последвали значителни вреди – престъпление по чл. 330 ал. 3 във връзка с ал. 2 точки 1,2 и 3 във връзка с ал. 1 от Наказателния кодекс, допълват от държавното обвинение.

Под ръководството на Окръжна прокуратура-Пловдив се извършват процесуално-следствени действия – извършен е външен оглед на местопроизшествието, разпитани са множество свидетели, приобщени са веществени доказателства – снимков и видеоматериал. Видеоматериалът е предоставен от гражданин, заснел началото на пожара. Предстои извършване на допълнителни огледи, които ще бъдат направени след разрешение на дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, като вероятно това ще стане във вторник или сряда.